Pierożki jarosławskie
CIASTO: 3 szkl. mąki pszennej, 2 jajka, 1/2 szkl. przegotowanej letniej wody, szczypta soli.
Ze składników zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w ściereczkę i odstawić na 15 min.
FARSZ: 8 ugotowanych ziemniaków, łyżeczka masła, 50 g suszonych grzybów, 3 cebule, olej, 1/2 szkl. startego ostrego żółtego sera, sól, pieprz.
Grzyby umyć, namoczyć, a następnie ugotować i przestudzić. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić, dodać drobno pokrojone grzyby, podsmażyć. Dodać do ziemniaków, doprawić. Ciasto rozwałkować, wykrajać krążki, nakładać łyżeczkę farszu, sklejać pierożki. Ugotować w osolonym wrzątku.
SOS: 1 1/2 łyżki masła, łyżeczka mąki, 2 łyżki białego wina, 1 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 szkl. gęstej śmietany, 1/2 szkl. jogurtu naturalnego, po szczypcie mielonej ostrej papryki i cukru, sól.
W rondelku stopić masło, dodać mąkę, zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją winem. Dodać koncentrat, sól, cukier, paprykę, mieszając, podgrzewać, aż zgęstnieje. Dodać jogurt zmieszany ze śmietaną, podgrzać, ale nie gotować.
Ugotowane pierożki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać serem, polać sosem i ponownie posypać serem. Zapiec.
Pierożki pochodzą z kuchni rosyjskiej, są bardzo sycące i smaczne.