Pierogi z kapustą i grzybami

7 lutego 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

25 dkg mąki pszennej

1 jajko

½ szklanki letniej wody

1 łyżka oleju

¼ łyżeczki soli

Farsz:

30 dkg kiszonej kapusty

2 dkg suszonych grzybów

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Kapustę ugotować do miękkości z grzybami w niewielkiej ilości wody. Odcedzić, zmielić maszynką o grubym sicie. Dodać sól i pieprz. Z podanych składników zagnieść niezbyt twarde ciasto (w razie potrzeby zwiększyć ilość wody). Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kółka. Na każde nałożyć porcję farszu i zlepiać pierogi (ja użyłam „maszynki”). W  garnku zagotować wodę z łyżeczką oleju i soli. Na wrzątek wrzucać pierogi i gotować 3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze zrumienioną cebulką lub skwarkami.

Smacznego!

file1265560806



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz