Pierogi z bobem

4 lipca 2018, dodał: kociara
Artykuł zewnętrzny

 SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki,
  • około 3/4 szklanki letniej wody,
  • 1 łyżka stołowa oliwy,
  • 300g świeżego bobu,
  • 1 średnia cebula,
  • 100 gboczek,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej,
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Farsz:

Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy go i obieramy z łupinek. wrzucamy bób do miseczki i rozdrabniamy za pomocą widelca. Połowę boczku kroimy w nie za drobną kostkę i podsmażamy razem z pokrojoną w kostkę cebulą, Boczek i cebulę dodajemy do bobu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

Ciasto:

Na stolnicę wsypujemy mąkę ze szczyptą soli. Dodajemy oliwę. Zagniatamy ciasto stopniowo dolewając do niego wody. Ciasto powinno być elastyczne i nie może kleić sie do rąk. Rozwałkowujemy je na cienki placek i wycinamy szklanką kółka. Na każdym placku układamy farsz i dokładnie zlepiamy pieroga tak żeby nam się nie otworzył podczas gotowania.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie na wolnym ogniu około 3 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię. Pozostały boczek podsmażamy i podajemy z ugotowanymi pierogami. Pierogi polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy świeżym koperkiem.