Pierogi z bobem

4 lipca 2018, dodał: kociara
Artykuł zewnętrzny

 SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki,
  • około 3/4 szklanki letniej wody,
  • 1 łyżka stołowa oliwy,
  • 300g świeżego bobu,
  • 1 średnia cebula,
  • 100 gboczek,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej,
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Farsz:

Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy go i obieramy z łupinek. wrzucamy bób do miseczki i rozdrabniamy za pomocą widelca. Połowę boczku kroimy w nie za drobną kostkę i podsmażamy razem z pokrojoną w kostkę cebulą, Boczek i cebulę dodajemy do bobu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

Ciasto:

Na stolnicę wsypujemy mąkę ze szczyptą soli. Dodajemy oliwę. Zagniatamy ciasto stopniowo dolewając do niego wody. Ciasto powinno być elastyczne i nie może kleić sie do rąk. Rozwałkowujemy je na cienki placek i wycinamy szklanką kółka. Na każdym placku układamy farsz i dokładnie zlepiamy pieroga tak żeby nam się nie otworzył podczas gotowania.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie na wolnym ogniu około 3 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię. Pozostały boczek podsmażamy i podajemy z ugotowanymi pierogami. Pierogi polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy świeżym koperkiem.



FORUM - bieżące dyskusje

Spróbuj Tai Chi i dlaczego warto
Do tego chyba trzeba mieć cierpliwość. Te ruchy są takie powolne, dokładne. Zabrakłoby mi...
Jak ugotować kalafior?
> Anays napisał/a: > Widziałam przepis, w którym kalafiora gotuje się w całości... A później...
sposób na paznokcie
To chyba nie masz problemu z łamaniem paznokci. :D U mnie jak jeden...
Metamorfoza fryzury
Mając włosy do ramion najpierw spróbowałabym drobnej zmiany. Zawsze można pójść krok dalej,...