Pierogi z białym serem i botwinką
Ciasto na pierogi:
około 1,5 szkl. mąki
1/3 szklanki ciepłej wody
1 jajko
1,5 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść sprężyste ciasto. Jeśli jest za suche – dodać wody, gdy za wilgotne – dosypać mąki.
FARSZ:
pęczek botwinki lub 2 młodziutkie buraczki z liśćmi
1 cebula – najlepiej też młoda
150 g białego sera
łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz
Botwinkę posiekać, buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę.
Olej rozgrzać, wrzucić cebulkę – zeszklić. Dodać buraczki – przesmażyć 2 minuty. Dodać botwinkę – poddusić około 5-7 minut.
Ostudzić.
Do zimnych buraczków dodać ser, sól pieprz – połączyć.
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać koła, napełniać farszem – sklejać pierogi.
Gotować w osolonej wodzie – do wypłynięcia.