Pierogi z mięsem w pikantnym groszku
Zwykłe pierogi z farszem mięsnym ( zawsze robię na zapas ) podgrzewane po ugotowaniu z groszkiem i przyprawami.
Czas :1 godzina
Składniki :
- 2 szklanki mąki + do podsypywania
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
- 40 dag ugotowanego mięsa z zupy
- sól
- pieprz kolorowy grubo mielony
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1/3 puszki groszku konserwowego
- papryka mielona
- 3 łyżki pokrojonego koperku
Z mąki, wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto. Zawinąć w folie spożywczą i odłożyć. Mięso zmielić. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić farsz na ok.35 kulek. Ciasto rozwałkować. Szklanką wykrawać krążki. Na każdy kłaść farsz. Zlepiać pierogi (jak kto lepi – ręcznie, na płytce ściskarką ). Gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.Wyjąć.Ostudzić. Na patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić groszek, koper i szczyptę pieprzu i papryki. Wymieszać. Pierogi dołożyć na patelnię ( partiami ) i wymieszać tak by pokryły się sosem. Lekko podsmażyć. Jeśli podgrzewamy od razu całą partię dobrze jest pokryte sosem – pierogi przekładać do żaroodpornego naczynia i trzymać w nagrzanym (wyłączonym piekarniku) bo jak włożymy za dużo pierogów na raz na patelnie to się posklejają, a jak będziemy smażyć partiami to ostygną. A tak wszystkie będą ciepłe.
Uwaga- jeśli kleimy pierogi za pomocą tzw. ,, ściskarek ,, lub na płytkach na których robi sie kilka sztuk warto dodać trochę więcej mąki . Chociaż muszę powiedzieć , że wolę takie lepione ręcznie . Poszłam na łatwiznę i lepiłam maszynką – jak dla mnie ciasto było za twarde ( do w/w proporcji dodałam ok.1/3 szklanki więcej bo mi się ciasto lepiło do maszynki ).Zdecydowanie będę lepić bez ,, pomocników ,, może pierogi nie wychodzą takie równe ale za to są mięciutkie i chyba szybciej mi to idzie .