Piernikowe crumble z truskawkami

2 czerwca 2015, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Taka moja poświąteczna inspiracja angielskim deserem .

Czas : ok. 1 godziny

Składniki :

1 jabłko ( obrane , bez gniazd nasiennych )

10 truskawek ( dużych )

3 kromki piernika ( tyle by wysypać pokruszonym dno naczynia w którym będzie robione crumble )

1 szklanka cukru

½ kostki masła

¾ szklanki mąki

szczypta cynamonu

2 łyżki bułki tartej

Pokrojone owoce wsypać do rondla ( jabłko w plasterki , truskawki w ćwiartki ). Zasypać ½ szklanki cukru, cynamonem  i dusić owoce zmiękną a sok odparuje.  Zasypać bułką tartą i wymieszać. Masło, ½ szklanki cukru i mąkę wymieszać delikatnie zagniatając , aż zrobi się z nich drobna kruszonka. Wysmarować masłem foremkę do zapiekanek. Wysypać pokruszonym piernikiem .Wyłożyć na niego przestudzoną masę owocową. Posypać kruszonką. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Nastawić na zapiekanie z góry . Wstawić foremkę z Crumble i piec ok. 35 minut ( zależnie od wielkości foremki i jak grubo jest wysypana kruszonka. Gdy kruszonka będzie złota wyjąć . Podawać na  zimno .

Można podawać z kulką lodów waniliowych .

file1262513638