Piernikowe crumble z truskawkami
Taka moja poświąteczna inspiracja angielskim deserem .
Czas : ok. 1 godziny
Składniki :
1 jabłko ( obrane , bez gniazd nasiennych )
10 truskawek ( dużych )
3 kromki piernika ( tyle by wysypać pokruszonym dno naczynia w którym będzie robione crumble )
1 szklanka cukru
½ kostki masła
¾ szklanki mąki
szczypta cynamonu
2 łyżki bułki tartej
Pokrojone owoce wsypać do rondla ( jabłko w plasterki , truskawki w ćwiartki ). Zasypać ½ szklanki cukru, cynamonem i dusić owoce zmiękną a sok odparuje. Zasypać bułką tartą i wymieszać. Masło, ½ szklanki cukru i mąkę wymieszać delikatnie zagniatając , aż zrobi się z nich drobna kruszonka. Wysmarować masłem foremkę do zapiekanek. Wysypać pokruszonym piernikiem .Wyłożyć na niego przestudzoną masę owocową. Posypać kruszonką. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Nastawić na zapiekanie z góry . Wstawić foremkę z Crumble i piec ok. 35 minut ( zależnie od wielkości foremki i jak grubo jest wysypana kruszonka. Gdy kruszonka będzie złota wyjąć . Podawać na zimno .
Można podawać z kulką lodów waniliowych .