Pieczone warzywa z fasolą

12 lutego 2013,
dodał: liidzia
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 mała dynia (ok. 600 g)
  • 500 g młodych ziemniaków, oskrobanych i pokrojonych na kawałki długości 4 cm
  • 200 g marchewki, pokrojonej na kawałki długości 4 cm
  • 200 g pasternaku, pokrojonego na kawałki długości 4 cm
  • 2 duże cukinie (ok. 400 g), pokrojone na kawałki długości 4 cm
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 4 duże gałązki świeżego rozmarynu plus kilka gałązek do przybrania
  • 820 g fasoli pinto z puszki, odsączonej i przepłukanej
  • 240 ml wytrawnego cydru
  • 240 ml gorącego wywaru warzywnego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
1.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Przekroić dynię na połówki. Usunąć pestki i włókna, a następnie okroić z twardej skórki i pokroić miąższ na kawałki długości 4 cm.
2.
Włożyć miąższ do miski. Dodać ziemniaki, marchewkę, pasternak i cukinie. Skropić oliwą i starannie wymieszać. Dodać czosnek oraz sól i pieprz.
3.
Na dnie dużej brytfanny położyć gałązki rozmarynu. Wyłożyć na nie warzywa, starając się je ułożyć w jednej warstwie. Piec około 30 minut, przewracając raz na drugą stronę, aż przyrumienią się lekko.
4.
Wyjąć brytfannę z piekarnika. Dodać fasolę pinto, cydr i wywar. Wymieszać, przykryć szczelnie folią aluminiową i piec jeszcze 20-25 minut, aż warzywa zmiękną. Przed podaniem usunąć upieczone gałązki rozmarynu i udekorować świeżymi.

    file1360673549



    FORUM - bieżące dyskusje

    jaką wodę pić?
    Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
    Ogólnie o zdrowiu
    Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
    Problem z włosami
    No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
    Na Jesienne smutki jakie zapachy?
    O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

    Preferencje plików cookies

    Inne

    Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

    Niezbędne

    Niezbędne
    Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

    Reklamowe

    Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

    Analityczne

    Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

    Funkcjonalne

    Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

    Wydajnościowe

    Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.