Pieczone jabłka nadziewane orzechami

19 grudnia 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Mieszanka zapachów i smaków z pieczonego jabłka to chyba najlepszy sposób na wprowadzenie świątecznego nastroju. Musicie koniecznie spróbować tego tradycyjnego i ciekawego deseru.

Co kupić?

  •  6 dużych jabłek
  •  50g
  •  25g orzechów włoskich
  •  50g rodzynki
  • 1 łyżka posiekanych nasion dyni
  •  ½ łyżeczka cynamonu
  •  ½ łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  •  2 łyżki jasnego brązowego cukru
  •  50g masła
  • 200ml wody

Przygotowanie:

Na początku nagrzej piekarnik do 180 stopni. W miseczce wymieszaj orzechy, nasiona, rodzynki oraz przyprawy. Teraz należy umyć jabłka i wydrążyć w nich otwór na 3/4 wysokości. Uważaj, aby nie podziurawić wnętrza, ponieważ potem może wypadać nadzienie. Spód jabłka odetnij tak, aby mogło stać prosto.

smażone jabłka

Teraz napełnij jabłka nadzieniem, a na wierch połóż plaster masła. Ułóż je w blaszce bądź naczyniu żaroodpornym i dodaj 200 ml wody. Piecz jabłka ok 40 minut. Najlepiej smakują podawane ciepłe z greckim jogurtem, bitą śmietaną lub lodami.

pieczone jabłka