Pieczone jabłka nadziewane orzechami

19 grudnia 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Mieszanka zapachów i smaków z pieczonego jabłka to chyba najlepszy sposób na wprowadzenie świątecznego nastroju. Musicie koniecznie spróbować tego tradycyjnego i ciekawego deseru.

Co kupić?

  •  6 dużych jabłek
  •  50g
  •  25g orzechów włoskich
  •  50g rodzynki
  • 1 łyżka posiekanych nasion dyni
  •  ½ łyżeczka cynamonu
  •  ½ łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  •  2 łyżki jasnego brązowego cukru
  •  50g masła
  • 200ml wody

Przygotowanie:

Na początku nagrzej piekarnik do 180 stopni. W miseczce wymieszaj orzechy, nasiona, rodzynki oraz przyprawy. Teraz należy umyć jabłka i wydrążyć w nich otwór na 3/4 wysokości. Uważaj, aby nie podziurawić wnętrza, ponieważ potem może wypadać nadzienie. Spód jabłka odetnij tak, aby mogło stać prosto.

smażone jabłka

Teraz napełnij jabłka nadzieniem, a na wierch połóż plaster masła. Ułóż je w blaszce bądź naczyniu żaroodpornym i dodaj 200 ml wody. Piecz jabłka ok 40 minut. Najlepiej smakują podawane ciepłe z greckim jogurtem, bitą śmietaną lub lodami.

pieczone jabłka

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...