Pieczone jabłka nadziewane orzechami
Artykuł zewnętrzny
Mieszanka zapachów i smaków z pieczonego jabłka to chyba najlepszy sposób na wprowadzenie świątecznego nastroju. Musicie koniecznie spróbować tego tradycyjnego i ciekawego deseru.
Co kupić?
- 6 dużych jabłek
- 50g
- 25g orzechów włoskich
- 50g rodzynki
- 1 łyżka posiekanych nasion dyni
- ½ łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki jasnego brązowego cukru
- 50g masła
- 200ml wody
Przygotowanie:
Na początku nagrzej piekarnik do 180 stopni. W miseczce wymieszaj orzechy, nasiona, rodzynki oraz przyprawy. Teraz należy umyć jabłka i wydrążyć w nich otwór na 3/4 wysokości. Uważaj, aby nie podziurawić wnętrza, ponieważ potem może wypadać nadzienie. Spód jabłka odetnij tak, aby mogło stać prosto.
Teraz napełnij jabłka nadzieniem, a na wierch połóż plaster masła. Ułóż je w blaszce bądź naczyniu żaroodpornym i dodaj 200 ml wody. Piecz jabłka ok 40 minut. Najlepiej smakują podawane ciepłe z greckim jogurtem, bitą śmietaną lub lodami.