Pieczone gołąbki według Magdy Gessler. Autorski hit o niebiańskim smaku
Któż z nas nie pamięta wspaniałego smaku z dzieciństwa, jakim były gołąbki? Jeszcze dziś wiele osób odwiedzając mamę lub babcię liczy na ten tradycyjny obiad. Do jego przygotowania potrzeba naprawdę niewiele składników. Ryż, kapusta i mielone mięso – oto podstawa wielowiekowej receptury. Kluczowe jest tu duszenie w dobrze przyprawionym sosie, by wydobyć pełnię smaku. Ekspertką w tej kwestii jest Magda Gessler, która z prostego dnia potrafi zrobić prawdziwą kulinarną ucztę. Te triki zapewnią gołąbkom idealny smak.
Każdy mistrz kuchni ma swoje sekrety, które tylko czasem chce zdradzić szerszemu gronu słuchaczy. Magda Gessler w swoim popularnym programie dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem, a jej porady stają się kluczem do sukcesu wielu restauracji. W domowej kuchni również warto je stosować. Okazuje się, że jednym z sekretów udanych gołąbków jest dobór odpowiedniego ryżu. To ryż arborio, stosowany zwykle do risotto, który nadaje farszowi wyjątkowo zwartą strukturę. Warto też nieco dłużej sparzyć kapustę, co pozwoli na łatwiejsze oddzielenie i zmiękczenie liści. Brytfannę też można wyłożyć jej liśćmi, aby gołąbki nie straciły swej soczystości.
Składniki na wyśmienite gołąbki wg Magdy Gessler:
1 główka białej kapusty,
0,5 kg mięsa mielonego i 0,2 kg wędzonego boczku,
100 g ryżu arborio,
1 cebula,
sól, pieprz i majeranek do smaku,
200 ml wody.
Składniki na sos pomidorowy:
400 g krojonych pomidorów,
około 200 ml wywaru z rosołu,
1 łyżka oliwy lub masła,
1,5 łyżeczki wybranych ziół (bazylia, oregano, tymianek itp.),
sól, pieprz, szczypta cukru,
2-3 ziarna ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
świeża natka pietruszki.
Przygotowanie:
Krok 1: Włóż obraną główkę bez głąba do dużego garnka z wodą. Doprowadź do wrzenia i pozól jej gotować sięok. 5 minut. Potem wyjmij główkę i odczekaj 10 minut, aż ostygnie.
Krok 2: Posiekaj cebulę i pokrój drobno boczek. Wrzuć na patelnię, dodając tłuszcz i smaż ok. 7 minut. Potem wsyp suchy ryż i smaż całość przez kolejne przez około 2 minuty. Wymieszaj składniki w trakcie smażenia.
Krok 3: Po przestudzeniu usmażonych składników wlej na patelnię szklankę wody pozostałej z gotowania kapusty. Ryż wchłonie wodę podczas gotowania i zmięknie. Gdy woda zniknie z patelni, odłóż ją do ostygnięcia. Potem wymieszaj go z mięsem mielonym, dodaj sól, pieprz i majeranek.
Krok 4: Wyłóż brytfannę obgotowanymi wcześniej liśćmi kapusty. Następnie zawijaj farsz w pozostałe liście i układaj je w brytfannie. Przykryj całość kilkoma liśćmi.
Krok 5: Zalej gołąbki wodą i przykryj brytfannę pokrywką. Piecz około godziny w piekarniku o temperaturze ok. 180°C.
Krok 6: Rozgrzej oliwę lub masło na patelni i podsmaż pomidory. Następnie dodaj wodę z pieczenia gołąbków, liście laurowe, ziele angielskie oraz wybrane przez siebie suszone zioła. Gotuj sos na małym ogniu, aż się zredukuje. Przypraw solą, pieprzem i szczyptą cukru oraz posiekaną natkę pietruszki.
Krok 7: Podawaj gołąbki polewając je sosem pomidorowym i posypując zieloną pietruszką.
Gołąbki Magdy Gessler to najlepszy pomysł na sycący obiad. Pokochają je zwolennicy tradycyjnej polskiej kuchni i smakosze, którzy uwielbiają degustowanie nowych wersji znanych już dań. Takie gołąbki to gwarancja kulinarnego sukcesu.