Pieczone gołąbki według Magdy Gessler. Autorski hit o niebiańskim smaku

Avatar photo
21 marca 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

 

Któż z nas nie pamięta wspaniałego smaku z dzieciństwa, jakim były gołąbki? Jeszcze dziś wiele osób odwiedzając mamę lub babcię liczy na ten tradycyjny obiad. Do jego przygotowania potrzeba naprawdę niewiele składników. Ryż, kapusta i mielone mięso – oto podstawa wielowiekowej receptury. Kluczowe jest tu duszenie w dobrze przyprawionym sosie, by wydobyć pełnię smaku. Ekspertką w tej kwestii jest Magda Gessler, która z prostego dnia potrafi zrobić prawdziwą kulinarną ucztę. Te triki zapewnią gołąbkom idealny smak.

Każdy mistrz kuchni ma swoje sekrety, które tylko czasem chce zdradzić szerszemu gronu słuchaczy. Magda Gessler w swoim popularnym programie dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem, a jej porady stają się kluczem do sukcesu wielu restauracji. W domowej kuchni również warto je stosować. Okazuje się, że jednym z sekretów udanych gołąbków jest dobór odpowiedniego ryżu. To ryż arborio, stosowany zwykle do risotto, który nadaje farszowi wyjątkowo zwartą strukturę. Warto też nieco dłużej sparzyć kapustę, co pozwoli na łatwiejsze oddzielenie i zmiękczenie liści. Brytfannę też można wyłożyć jej liśćmi, aby gołąbki nie straciły swej soczystości.

gołąbki magdy gessler

Składniki na wyśmienite gołąbki wg Magdy Gessler:

1 główka białej kapusty,
0,5 kg mięsa mielonego i 0,2 kg wędzonego boczku,
100 g ryżu arborio,
1 cebula,
sól, pieprz i majeranek do smaku,
200 ml wody.

Składniki na sos pomidorowy:

400 g krojonych pomidorów,
około 200 ml wywaru z rosołu,
1 łyżka oliwy lub masła,
1,5 łyżeczki wybranych ziół (bazylia, oregano, tymianek itp.),
sól, pieprz, szczypta cukru,
2-3 ziarna ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
świeża natka pietruszki.

Przygotowanie:

Krok 1: Włóż obraną główkę bez głąba do dużego garnka z wodą. Doprowadź do wrzenia i pozól jej gotować sięok. 5 minut. Potem wyjmij główkę i odczekaj 10 minut, aż ostygnie.

Krok 2: Posiekaj cebulę i pokrój drobno boczek. Wrzuć na patelnię, dodając tłuszcz i smaż ok. 7 minut. Potem wsyp suchy ryż i smaż całość przez kolejne przez około 2 minuty. Wymieszaj składniki w trakcie smażenia.

Krok 3: Po przestudzeniu usmażonych składników wlej na patelnię szklankę wody pozostałej z gotowania kapusty. Ryż wchłonie wodę podczas gotowania i zmięknie. Gdy woda zniknie z patelni, odłóż ją do ostygnięcia. Potem wymieszaj go z mięsem mielonym, dodaj sól, pieprz i majeranek.

Krok 4: Wyłóż brytfannę obgotowanymi wcześniej liśćmi kapusty. Następnie zawijaj farsz w pozostałe liście i układaj je w brytfannie.  Przykryj całość kilkoma liśćmi.

Krok 5: Zalej gołąbki wodą i przykryj brytfannę pokrywką. Piecz około godziny w piekarniku o temperaturze ok. 180°C.

Krok 6: Rozgrzej oliwę lub masło na patelni i podsmaż pomidory. Następnie dodaj wodę z pieczenia gołąbków, liście laurowe, ziele angielskie oraz wybrane przez siebie suszone zioła. Gotuj sos na małym ogniu, aż się zredukuje. Przypraw solą, pieprzem i szczyptą cukru oraz posiekaną natkę pietruszki.

Krok 7: Podawaj gołąbki polewając je sosem pomidorowym i posypując zieloną pietruszką.

Gołąbki Magdy Gessler to najlepszy pomysł na sycący obiad. Pokochają je zwolennicy tradycyjnej polskiej kuchni i smakosze, którzy uwielbiają degustowanie nowych wersji znanych już dań. Takie gołąbki to gwarancja kulinarnego sukcesu.



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.