Pieczona pierś z kurczaka w pomidorach, migdałach i oliwkach
Artykuł zewnętrzny
Rewelacyjna, wyrazista w smaku pierś z kurczaka z chrupiącymi płatkami migdałami to propozycja na niedzielny obiad, mięso serwujemy z ryżem, kaszą bulgur, kuskusem lub makaronem. Możemy wzbogacić nasze danie o świeże zioła i ulubione przyprawy, bazą jest jednak pierś z kurczaka, świeże pomidory i oliwki, taka toskańska wariacja na naszym stole.
składniki:
3 filety z kurczaka
5 łyżek majonezu
cebula
10 oliwek zielonych lub czarnych
3 łyżki musztardy
4 łyżki migdałów
5 pomidorów
czosnek
przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka słodka
Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, posiekany czosnek i oliwki. Przyprawiamy do smaku i odstawiamy całość na bok.
Majonez i musztardę mieszamy.
Piersi z kurczaka oprószamy solą i pieprzem oraz papryką.
Na dno naczynia żaroodpornego układamy mieszankę z pomidorów i cebuli z oliwkami, filety z kurczaka, całość posypujemy migdałami.
Pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni. C.