Pieczona pierś z kurczaka w pomidorach, migdałach i oliwkach

8 listopada 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Rewelacyjna, wyrazista w smaku pierś z kurczaka z chrupiącymi płatkami migdałami to propozycja na niedzielny obiad, mięso serwujemy z ryżem, kaszą bulgur, kuskusem lub makaronem. Możemy wzbogacić nasze danie o świeże zioła i ulubione przyprawy, bazą jest jednak pierś z kurczaka, świeże pomidory i oliwki, taka toskańska wariacja na naszym stole.

Pieczona pierś z kurczaka w pomidorach, migdałach i oliwkach

składniki:

3 filety z kurczaka

5 łyżek majonezu

cebula

10 oliwek zielonych lub czarnych

3 łyżki musztardy

4 łyżki migdałów

5 pomidorów

czosnek

przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka słodka

 

Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, posiekany czosnek i oliwki. Przyprawiamy do smaku i odstawiamy całość na bok.

Majonez i musztardę mieszamy.

Piersi z  kurczaka oprószamy solą i pieprzem oraz papryką.

Na dno naczynia żaroodpornego układamy mieszankę z pomidorów i cebuli z oliwkami, filety z kurczaka, całość posypujemy migdałami.

Pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni. C.