Pieczona kapusta włoska
Kapusta włoska to warzywo o pięknych, intensywnie zielonych liściach. Jej walory smakowe dorównują wizualnym, a właściwości prozdrowotnych nie sposób przecenić. Dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego, witaminy C i potasu wpływa korzystnie na układ krwionośny (m.in. chroni przed anemią, co jest istotne dla wegetarian), działa odmładzająco przez wzgląd na antyoksydanty i przeciwnowotworowo. Zawiera też dużo magnezu wspomagającego funkcjonowanie układu nerwowego. Nic, tylko jeść! Zachęcamy do spróbowania jej w wersji pieczonej.
Składniki:
– 1/2 małej główki kapusty włoskiej,
– 1/2 szklanki bulionu warzywnego,
– 2 ząbki czosnku,
– łyżka oleju,
– duża ilość świeżego koperku,
– czarny pieprz,
– mielony kminek,
– suszona natka pietruszki.
Przygotowanie:
Kapustę pokroić na kawałki – połowę kapusty na cztery ćwiartki lub na 6 części. Im mniejsze części, tym miększa będzie po upieczeniu. W brytfance rozprowadzić łyżkę oleju (opcjonalnie dwie). W każdą część kapusty wsmarować rozprowadzony olej przykładając przeciętą stroną do dna i zataczając kółka. Ma to zapobiec obsychaniu wierzchniej części kapusty podczas zapiekania. Po „naoliwieniu” kawałki kapusty ułożyć w tejże brytfance i zalać bulionem. Posypać kminkiem, natką pietruszki i siekanym koperkiem. Opcjonalnie posolić, jeśli bulion nie był słony. Pomiędzy kawałkami kapusty ułożyć przecięte na pół ząbki czosnku. Zapiekać przez 25 minut w piekarniku.
A co Wy najbardziej lubicie przyrządzać z tych pięknych, karbowanych liści?