Pieczona kapusta włoska

31 marca 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Kapusta włoska to warzywo o pięknych, intensywnie zielonych liściach. Jej walory smakowe dorównują wizualnym, a właściwości prozdrowotnych nie sposób przecenić. Dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego, witaminy C i potasu wpływa korzystnie na układ krwionośny (m.in. chroni przed anemią, co jest istotne dla wegetarian), działa odmładzająco przez wzgląd na antyoksydanty i przeciwnowotworowo. Zawiera też dużo magnezu wspomagającego funkcjonowanie układu nerwowego. Nic, tylko jeść! Zachęcamy do spróbowania jej w wersji pieczonej. 

Składniki:

– 1/2 małej główki kapusty włoskiej,

– 1/2 szklanki bulionu warzywnego,

– 2 ząbki czosnku,

– łyżka oleju,

– duża ilość świeżego koperku,

– czarny pieprz,

– mielony kminek,

– suszona natka pietruszki.

Przygotowanie:

Kapustę pokroić na kawałki – połowę kapusty na cztery ćwiartki lub na 6 części. Im mniejsze części, tym miększa będzie po upieczeniu. W brytfance rozprowadzić łyżkę oleju (opcjonalnie dwie). W każdą część kapusty wsmarować rozprowadzony olej przykładając przeciętą stroną do dna i zataczając kółka. Ma to zapobiec obsychaniu wierzchniej części kapusty podczas zapiekania. Po „naoliwieniu” kawałki kapusty ułożyć w tejże brytfance i zalać bulionem. Posypać kminkiem, natką pietruszki i siekanym koperkiem. Opcjonalnie posolić, jeśli bulion nie był słony. Pomiędzy kawałkami kapusty ułożyć przecięte na pół ząbki czosnku. Zapiekać przez 25 minut w piekarniku.

A co Wy najbardziej lubicie przyrządzać z tych pięknych, karbowanych liści?