Pieczona cebula ze skwarkami
Początek roku w naszej strefie klimatycznej był zwykle czasem, który nie oszczędzał nikogo. Dokuczały srogie mrozy, a pod koniec lutego rozpoczynał się okres przednówku. Dziś niczego nam nie brakuje, ale kiedy mróz chwyci, nabieramy ochoty na sycące i ciepłe potrawy, niczym z chłopskiej chaty. Bigosy, pajdy chleba, rosoły, pieczenie. Propozycją na dziś, dla fanów swojskiego jadła, jest pieczona cebula ze skwarkami z wędzonej słoniny. Wbrew pozorom nie jest to potrawa ciężka, stanowi za to aromatyczny dodatek do innych dań lub do kromki żytniego chleba.
Składniki:
- 1 duża biała cebula,
- 2 plasterki wędzonej słoniny,
- 1 ząbek czosnku,
- majeranek,
- pieprz czarny,
- papryka słodka suszona.
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić na cząstki, przynajmniej na 8 równych – najpierw na pół, potem na ćwiartki, a ćwiartki znów na pół lub na trzy. Im mniejsze będą kawałki, tym miększa będzie gotowa cebulka. Rozłożyć cząstki na blasze do pieczenia. Czosnek pokroić na plasterki i dorzucić do cebuli. Plastry słoniny pokroić na drobną kostkę i obłożyć nimi cebulę. Całość posypać suszonymi ziołami według uznania (w przepisie wybrano majeranek), słodką papryką w proszku i czarnym pieprzem. Opcjonalnie można lekko posolić, ale lepiej zrobić to już na talerzu, pamiętając o tym, że wędzona słonina najczęściej jest mocno solona i nie ma potrzeby dosalania potrawy. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku i podajemy na ciepło.
Jakie potrawy inspirowane wiejskim jedzeniem można znaleźć na Waszych stołach?