Ziemniaki z creme fraiche i serem cheddar
To danie (a raczej przekąska lub dodatek do mięsa) jest inspirowane kuchnią amerykańską. Polecam wszystkim „ziemniakożercom” :)
Składniki:
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 15 dag sera cheedar
- creme fraiche
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- boczek wędzony
- masło
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki opłukać, wyszorować skórkę. Każdy zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 50 minut. Wyciągnąć, zmienić temp. na 180 stopni.
Po wyciągnięciu przekroić na pół i wydrążyć, ostrożnie, by nie uszkodzić skórki. Należy też uważać, bo są gorące! Wnętrza umieścić w misce, utłuc na puree z 2 łyżkami śmietany. Wymieszać ze startym na grubych oczkach cheddarem. Doprawić szczyptą gałki, solą i dużą ilością pieprzu. Masą napełniaćziemniaczane mundurki. Piec w piekarniku 20 minut.
Zwiększyć temp. do 230 i zapiec jeszcze 3-5 minut.
Podawać z uprażonymi na suchej patelni kawałkami
boczku i śmietaną lub z płatkiem masła i świeżą zieleniną.