Ziemniaki z creme fraiche i serem cheddar

17 marca 2011, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

To danie (a raczej przekąska lub dodatek do mięsa) jest inspirowane kuchnią amerykańską. Polecam wszystkim „ziemniakożercom” :)

Składniki:

  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 15 dag sera cheedar
  • creme fraiche
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • boczek wędzony
  • masło
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Ziemniaki opłukać, wyszorować skórkę. Każdy zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 50 minut. Wyciągnąć, zmienić temp. na 180 stopni.
Po wyciągnięciu przekroić na pół i wydrążyć, ostrożnie, by nie uszkodzić skórki. Należy też uważać, bo są gorące! Wnętrza umieścić w misce, utłuc na puree z 2 łyżkami śmietany. Wymieszać ze startym na grubych oczkach cheddarem. Doprawić szczyptą gałki, solą i dużą ilością pieprzu. Masą napełniaćziemniaczane mundurki. Piec w piekarniku 20 minut.
Zwiększyć temp. do 230 i zapiec jeszcze 3-5 minut.
Podawać z uprażonymi na suchej patelni kawałkami
boczku i śmietaną lub z płatkiem masła i świeżą zieleniną.

file1300350452