Pieczeń rzymska faszerowana jajkami
Składniki
* 80 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
* 2 jajka świeże,
* 2 jajka ugotowane na twardo,
* 5 dag tartej bułki,
* 50 g oliwy (5 łyżek),
* 2 łyżki mąki,
* 2 ząbki czosnku,
* 2 łyżki pasty pomidorowej,
* 1 łyżeczka przyprawy KUCHAREK na lato,
* ½ łyżeczki kminku Prymat,
* sól,
* pieprz czarny mielony Prymat
Mięso starannie wymieszać z przyprawą KUCHAREK na lato i kminkiem Prymat. Doprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Na wysypaną mąką ściereczkę nałożyć warstwę mięsa, wyrównać, na środku ułożyć 2 obrane jajka i uformować z mięsa gruby wałek. Pozostałe jajka rozkłócić, posmarować nimi mięso i obtoczyć w bułce. W podłużnym naczyniu zagrzać oliwę i obrumienić na niej mięso ze wszystkich stron. Wlać ¼ szklanki gorącej wody, dodać pastę pomidorową i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, około 30 minut. Podawać z ziemniakami.
www.kucharek.pl