Zupa pieczarkowa z makaronem
Artykuł zewnętrzny
- 3 litry wywaru lub rosołu
- 3 marchewki duże
- 50 dag pieczarek
- 1 pietruszka duża
- 1 plaster selera
- 1 cebula mała
- 2 łyżeczki oleju
- śmietana
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz czarny ziarnisty
- sól
- pieprz czarny mielony
- makaron np. świderki
- Przygotowanie:
Wywar zagotowujemy z przyprawami. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej i dodajemy ją do wywaru gotując około 15 minut. W międzyczasie ścieramy na tarce jarzynowej wcześniej oczyszczone pieczarki i dodajemy do do gotujących się w wywarze warzyw. Cebulkę drobniutko siekamy i podduszamy ją na patelni, a następnie dodajemy do zupy. Zupę gotujemy przez 15- 20 minut doprawiając do smaku solą i pieprzem oraz zabielając śmietaną. Podajemy z makaronem i kleksem śmietany.