Zupa pieczarkowa z makaronem

14 kwietnia 2013, dodał: ilonar2301
Artykuł zewnętrzny
  • 3 litry wywaru lub rosołu
  • 3 marchewki duże
  • 50 dag pieczarek
  • 1 pietruszka duża
  • 1 plaster selera
  • 1 cebula mała
  • 2 łyżeczki oleju
  • śmietana
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz czarny ziarnisty
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • makaron np. świderki
  • Przygotowanie:

Wywar zagotowujemy z przyprawami. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej i dodajemy ją do wywaru gotując około 15 minut. W międzyczasie ścieramy na tarce jarzynowej wcześniej oczyszczone pieczarki i dodajemy do do gotujących się w wywarze warzyw. Cebulkę drobniutko siekamy i podduszamy ją na patelni, a następnie dodajemy do zupy. Zupę gotujemy przez 15- 20 minut doprawiając do smaku solą i pieprzem oraz zabielając śmietaną. Podajemy z makaronem i kleksem śmietany.

file1365952731