Pianka wiśniowa z galaretką
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego (jeśli mamy słodzone wyjdzie nam pianka bardzo słodka)
- 1 galaretka ciemna (ja użyłam wiśniowej)
- 1 galaretka dowolna (ja użyłam cytrynowej)
Galaretkę ciemną (straci kolor po wymieszaniu z mlekiem dlatego dobrze jest używać takiej o intensywnym kolorze, żeby jak wyblaknie to ładnie się komponowała z jasną galaretką) rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż jest na opakowaniu (1-1,5 szklanki), studzimy.
Galaretkę jasną np. cytrynową, morelową, pomarańczową- rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Studzimy.
Mleko skondensowane miksujemy na dużych obrotach, dodając galaretkę ciemną (ostudzoną, ale jeszcze nie ściśniętą). Miksujemy aż powstanie piana.
Do pucharków wlewamy troszkę jasnej galaretki wkładamy do lodówki żeby się ścięła, wyjmujemy i na wierz nakładamy piankę. Wkładamy do lodówki.
Podajemy mocno schłodzoną, dekorujemy owocami i podajemy.
Smacznego