Pesto z pestkami dyni i Farfale

29 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pesto z pestkami dyni i Farfale:

Szybki obiadek – wspomagany gotowym pesto.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 1/2 paczki makaronu farfale ( kokardki ) ok. 25 dag
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 1 opakowanie mieszanki przypraw ,, Pesto z pestkami dyni ,, ( Kotanyi )
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki pokrojonej świeżej bazylii ( można zastąpić pietruszką )
  • kilka plasterków chudej wędzonki ( szynka , polędwica surowa wędzona itp. )
  • 1 łyżka kremowego serka topionego
  • pieprz kolorowy grubo mielony ( z Młynka )

Ugotować al dente makaron .

W czasie kiedy makaron się gotuje w małym garnuszku gotować  5 minut na małym gazie śmietankę zmieszaną z mieszanką pesto i 3 łyżkami oleju . Na łyżce oleju podsmażyć pokrojoną w paseczki wędzonkę . Dodać do sosu . Dusić jeszcze 5 minut. Dołożyć serek topiony , połowę bazylii i znów dusić 5 minut .aż serek się rozpuści .

Odcedzić makaron i włożyć do ponownie do garnka w którym się gotował . Zalać sosem. Zamieszać .Przykryć na 5 minut by makaron wchłonął część sosu .

Podawać posypany resztą bazylii.

Bardzo prosta , delikatna pasta robiona przy okazji gotowania wywaru na kurczaku.

file1304098079