Pesto z pestkami dyni i Farfale
Artykuł zewnętrzny
Pesto z pestkami dyni i Farfale:
Szybki obiadek – wspomagany gotowym pesto.
Czas : 30 minut
Składniki :
- 1/2 paczki makaronu farfale ( kokardki ) ok. 25 dag
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 1 opakowanie mieszanki przypraw ,, Pesto z pestkami dyni ,, ( Kotanyi )
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 łyżki pokrojonej świeżej bazylii ( można zastąpić pietruszką )
- kilka plasterków chudej wędzonki ( szynka , polędwica surowa wędzona itp. )
- 1 łyżka kremowego serka topionego
- pieprz kolorowy grubo mielony ( z Młynka )
Ugotować al dente makaron .
W czasie kiedy makaron się gotuje w małym garnuszku gotować 5 minut na małym gazie śmietankę zmieszaną z mieszanką pesto i 3 łyżkami oleju . Na łyżce oleju podsmażyć pokrojoną w paseczki wędzonkę . Dodać do sosu . Dusić jeszcze 5 minut. Dołożyć serek topiony , połowę bazylii i znów dusić 5 minut .aż serek się rozpuści .
Odcedzić makaron i włożyć do ponownie do garnka w którym się gotował . Zalać sosem. Zamieszać .Przykryć na 5 minut by makaron wchłonął część sosu .
Podawać posypany resztą bazylii.
Bardzo prosta , delikatna pasta robiona przy okazji gotowania wywaru na kurczaku.