Pesto – 7 super przepisów na domowe pesto!
Pesto jest tradycyjnym, włoskim sosem z bazylii, oliwy, parmezanu oraz orzechów i przypraw. W sklepie możecie dostać je nawet w kilku wersjach smakowych. Jednak, nic nie smakuje lepiej jak domowe jedzenie. Zobaczcie jak przygotować pesto samodzielnie.
Co nieco o pesto
Pesto zyskało sławę dzięki swojej idealnej formie. W łatwy sposób możecie przemycić zdrowe tłuszcze i właściwości odżywcze do tradycyjnych potraw. Doskonale nadaje się jako dodatek do pieczywa, makaronu, warzyw, sałatki czy pizzy. Niektórzy używają go nawet zamiast masła. Oryginalnie uciera się wszystkie składniki w specjalnym, marmurowym moździerzu. Niestety ten proces ma swoją wadę – jest czasochłonny. Dużo szybciej i łatwiej będzie Wam przygotować pesto w mikserze.
Pamiętajcie, że wszystkie składniki możecie do woli modyfikować i dostosować pod swoje upodobania. Przykładowo bazylię możecie zamienić na rukolę, roszponkę czy szpinak. Orzechy z kolei mogą ustąpić m miejsca pestkom dyni, pistacjom czy migdałom. Gotowe, domowe pesto możecie od razu zamrozić, albo trzymać w słoiczku i lodówce nawet do trzech tygodni. Powierzchnię zalejcie olejem albo oliwą, aby pesto nie spleśniało. Ważne! Wykonujcie, to po każdym użyciu.
Ze szpinaku
Co kupić?
- świeży szpinak
- olej
- prażone orzechy pini
- sól
- starty czosnek
- tarta gałka muszkatołowa
- ser feta
Przygotowanie:
Ilość produktów dostosujcie do swoich potrzeb i liczby słoiczków. Wszystkie składniki dokładnie zmiksujcie. Przełóżcie do słoiczków i zalejcie wierzch oliwą.
Z rukoli
Co kupić?
- łyżka kaparów
- kilka ząbków czosnku
- parmezan
- oliwa z oliwek
- podprażone orzechy włoskie
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksujcie. Przełóżcie do słoiczków i zalejcie wierzch oliwą.
Z liści rzodkiewek
Co kupić?
- liście rzodkiewki
- migdały
- oliwa z oliwek
- łyżka oleju sezamowego
- łyżka soku z cytryny
- parmezan
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksujcie. Przełóżcie do słoiczków i zalejcie wierzch oliwą.
Z kolendry
Co kupić?
- 2 pęczki świeżej kolendry
- 50 g orzeszków pinii podprażone
- 1 cytryna
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksujcie. Przełóżcie do słoiczków i zalejcie wierzch oliwą.
Z papryki
Co kupić?
- 3 sztuki czerwonej papryki
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- woda
- 1 cytryna
- 60 g migdałów
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- mielona papryka słodka
Przygotowanie:
Papryki najpierw upieczcie w piekarniku z funkcją grilla, aby skórka stała się czarna. Możecie również opiec je nad ogniem. Zawińcie je w folię i odstawcie na chwilę. Następnie obierzcie je ze skórki i pokrójcie. Migdały podprażcie na suchej patelni. Teraz tylko zmiksujcie wszystkie składniki w blenderze.
Z liści marchewki
Co kupić?
- 2 pęczki liści marchewki
- 1 garść pestek dyni
- 1 małe chili
- 80 ml oliwy z oliwek
- 40 g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Z buraków
Co kupić?
- 3 buraki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki orzeszków pinii
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Orzechy uprażcie na suchej patelni. Buraki umyjcie, osuszcie, zawińcie folią aluminiową i pieczcie przez godzinę w 200 stopniach. Następnie pokrójcie je na małe kawałki i zblendujcie wszystkie składniki.
zobacz również:
Jak zrobić domowe pesto z cukinii?
Pesto – różne pomysłowe przepisy |