Pesto – 7 super przepisów na domowe pesto!

28 czerwca 2022, dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Pesto jest tradycyjnym, włoskim sosem z bazylii, oliwy, parmezanu oraz orzechów i przypraw. W sklepie możecie dostać je nawet w kilku wersjach smakowych. Jednak, nic nie smakuje lepiej jak domowe jedzenie. Zobaczcie jak przygotować pesto samodzielnie.

pesto przepis

Co nieco o pesto

Pesto zyskało sławę dzięki swojej idealnej formie. W łatwy sposób możecie przemycić zdrowe tłuszcze i właściwości odżywcze do tradycyjnych potraw. Doskonale nadaje się jako dodatek do pieczywa, makaronu, warzyw, sałatki czy pizzy. Niektórzy używają go nawet zamiast masła. Oryginalnie uciera się wszystkie składniki w specjalnym, marmurowym moździerzu. Niestety ten proces ma swoją wadę – jest czasochłonny.  Dużo szybciej i łatwiej będzie Wam przygotować pesto w mikserze.

Pamiętajcie, że wszystkie składniki możecie do woli modyfikować i dostosować pod swoje upodobania. Przykładowo bazylię możecie zamienić na rukolę, roszponkę czy szpinak. Orzechy z kolei mogą ustąpić m miejsca pestkom dyni, pistacjom czy migdałom. Gotowe, domowe pesto możecie od razu zamrozić, albo trzymać w słoiczku i lodówce nawet do trzech tygodni. Powierzchnię zalejcie olejem albo oliwą, aby pesto nie spleśniało. Ważne! Wykonujcie, to po każdym użyciu. 

Ze szpinaku

Co kupić?

  • świeży szpinak
  • olej
  • prażone orzechy pini
  • sól
  • starty czosnek
  • tarta gałka muszkatołowa
  • ser feta

Przygotowanie:

Ilość produktów dostosujcie do swoich potrzeb i liczby słoiczków. Wszystkie składniki dokładnie zmiksujcie. Przełóżcie do słoiczków i zalejcie wierzch oliwą.

pesto ze szpinaku

Z rukoli

Co kupić?

  • łyżka kaparów
  • kilka ząbków czosnku
  • parmezan
  • oliwa z oliwek
  • podprażone orzechy włoskie

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie zmiksujcie. Przełóżcie do słoiczków i zalejcie wierzch oliwą.

pesto z rukoli

Z liści rzodkiewek

Co kupić?

  • liście rzodkiewki
  • migdały
  • oliwa z oliwek
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżka soku z cytryny
  • parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie zmiksujcie. Przełóżcie do słoiczków i zalejcie wierzch oliwą.

pesto Z liści rzodkiewek

Z kolendry

Co kupić?

Z papryki

Co kupić?