Pełnoziarniste pierogi ruskie

28 listopada 2014,
dodał: Iwona
Artykuł zewnętrzny

 

Składniki (na 3 porcje):
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
ok. ciepłej 50 ml wody
szczypta soli
200 g ziemniaków
200 g twarogu (u mnie półtlusty)
większa cebula
olej rzepakowy/oliwa z oliwek
ulubione przyprawy (np. sól, pieprz)

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach a następnie obieramy i studzimy.
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto na dość twardą i zwartą masę. Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy placki za pomocą szklanki.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Ugotowane ziemniaki oraz twaróg ugniatamy i łączymy z cebulką. Doprawiamy całość do smaku.
Farsz nakładamy łyżeczką na przygotowane wcześniej placki i zlepiamy.
W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy przygotowane pierogi. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 5 minut od wypłynięcia.
SMACZNEGO! :)

 

 

file1417186588



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...