Pełnoziarniste pierogi ruskie

28 listopada 2014,
dodał: Iwona
Artykuł zewnętrzny

 

Składniki (na 3 porcje):
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
ok. ciepłej 50 ml wody
szczypta soli
200 g ziemniaków
200 g twarogu (u mnie półtlusty)
większa cebula
olej rzepakowy/oliwa z oliwek
ulubione przyprawy (np. sól, pieprz)

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach a następnie obieramy i studzimy.
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto na dość twardą i zwartą masę. Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy placki za pomocą szklanki.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Ugotowane ziemniaki oraz twaróg ugniatamy i łączymy z cebulką. Doprawiamy całość do smaku.
Farsz nakładamy łyżeczką na przygotowane wcześniej placki i zlepiamy.
W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy przygotowane pierogi. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 5 minut od wypłynięcia.
SMACZNEGO! :)

 

 

file1417186588



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...