Pełnoziarniste pierogi ruskie

28 listopada 2014, dodał: Iwona
Artykuł zewnętrzny

 

Składniki (na 3 porcje):
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
ok. ciepłej 50 ml wody
szczypta soli
200 g ziemniaków
200 g twarogu (u mnie półtlusty)
większa cebula
olej rzepakowy/oliwa z oliwek
ulubione przyprawy (np. sól, pieprz)

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach a następnie obieramy i studzimy.
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto na dość twardą i zwartą masę. Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy placki za pomocą szklanki.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Ugotowane ziemniaki oraz twaróg ugniatamy i łączymy z cebulką. Doprawiamy całość do smaku.
Farsz nakładamy łyżeczką na przygotowane wcześniej placki i zlepiamy.
W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy przygotowane pierogi. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 5 minut od wypłynięcia.
SMACZNEGO! :)

 

 

file1417186588



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...