Pekinka duszona z jabłkiem
Składniki:
- 1 główka kapusty pekińskiej
- 15 dkg kiełbasy albo wędzonki
- 1 duża marchewka
- 1 duuuża antonówka (moja miała ponad 0,5 kg!) albo inne, kwaśne jabłko
- 1 duża cebula
- 3-4 pomidory gruntowe
- ew. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 pęczek koperku
- 2 liście laurowe
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 1/2 łyżeczki ziarenek kminku
- po 1 łyżeczce cukru, soli, mielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Kiełbasę/wędzonkę pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Marchew i jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Kapustę grubo poszatkować. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kiełbasę wrzucić na rozgrzaną patelnię, zrumienić, dodać cebulę, zeszklić, potem dodać marchew i jabłko, smażyć kilka minut, przełożyć do garnka, dodać kapustę, kminek, liść laurowy i ziele angielskie, wlać ok. 1 szkl. wody, dusić 5 min. aż kapusta lekko zmięknie. Następnie dodać pomidory i resztę przypraw, dusić kolejne 5-10 min., ew. dodać koncentrat. Na koniec wsypać posiekany koperek, zdjąć z ognia. Ja nie zasmażam, ale można to zrobić jeśli ktoś tak woli. Kapusta pekińska szybko się gotuje i trzeba uważać żeby jej nie rozgotować.