Pekinka duszona z jabłkiem

17 stycznia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 15 dkg kiełbasy albo wędzonki
  • 1 duża marchewka
  • 1 duuuża antonówka (moja miała ponad 0,5 kg!) albo inne, kwaśne jabłko
  • 1 duża cebula
  • 3-4 pomidory gruntowe
  • ew. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczek koperku
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki ziarenek kminku
  • po 1 łyżeczce cukru, soli, mielonego pieprzu

Sposób przygotowania:
Kiełbasę/wędzonkę pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Marchew i jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Kapustę grubo poszatkować. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kiełbasę wrzucić na rozgrzaną patelnię, zrumienić, dodać cebulę, zeszklić, potem dodać marchew i jabłko, smażyć kilka minut, przełożyć do garnka, dodać kapustę, kminek, liść laurowy i ziele angielskie, wlać ok. 1 szkl. wody, dusić 5 min. aż kapusta lekko zmięknie. Następnie dodać pomidory i resztę przypraw, dusić kolejne 5-10 min., ew. dodać koncentrat. Na koniec wsypać posiekany koperek, zdjąć z ognia. Ja nie zasmażam, ale można to zrobić jeśli ktoś tak woli. Kapusta pekińska szybko się gotuje i trzeba uważać żeby jej nie rozgotować.

file1263723624



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...