Różowa kartoflanka

17 stycznia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 4-5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 nieduży burak
  • 1/2 szkl. śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 czubata łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła
  • kilka łyżek kukurydzy konserwowej
  • pół pęczka koperku (dużo!)
  • do smaku: sól i pieprz mielony

Sposób przygotowania:

Buraka wyszorować, ugotować, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, skropić sokiem z cytryny i dodać cukier, wymieszać. Ziemniaki, cebulę i marchew obrać, pokroić w dość drobną kostkę. W garnku roztopić masło, podsmażyć pokrojone warzywa aż cebula się zeszkli, dodać lubczyk, 1 łyżeczkę soli i trochę mielonego pieprzu, zalać 3-4 szkl. wody, gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać buraki, śmietanę rozrobić z mąką, zaprawić zupę, ew. doprawić jeszcze solą, dodać koperek. Już na talerzu dodać do każdej porcji po 1-2 łyżki kukurydzy.

file1263723566



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...