Pasztet z wędzonej makreli
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 450 g mięsa z wędzonej makreli
- 200 g kremowego twarogu na sernik 100 %
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- 1/2 cytryny
- 3 ząbki czosnku ( spore)
- 2 łyżeczki przyprawy do pasztetu ( możecie zastąpić czerwoną papryką)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duże jajo
- sól, pieprz ( po 1/2 łyżeczki)
Przygotowanie:
- Mięso oddzielamy od ości.
- Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem, góra dół.
- Foremkę natłuszczamy.
- Mięso miksujemy z serem, posiekaną natką i czosnkiem. Wbijamy jajo i mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny i przyprawami. Przekładamy do formy.
- Pieczemy 25-30 minut,
- Studzimy na kratce, kroimy zimny.