Pasztet z kaczki z orzechami pistacjowymi

5 grudnia 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

file1279706512

Dla 4 osób:
300 g oczyszczonych piersi z kaczki
1 pierś z kurczaka
100 g wątróbki drobiowej
100 g ugotowanych borowików
50 g orzechów pistacjowych
1 jajko
Sklarowane masło
Kilka plasterków wędzonego boczku
Otarta skórka z 1 pomarańczy

Marynata:

Oliwa z oliwek
50 ml winiaku klubowego
Sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Liść laurowy Prymat
Ziele angielskie Prymat
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat
3 pomarańcze
1 łyżka marynowanego imbiru
1 łyżka cukru
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
Suszona mięta
20 ml śliwowicy

Przyrządzanie:

Wszystkie składniki marynaty połączyć, zalać nią mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Grzyby pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso wyjąć z marynaty, dokładnie zmielić i zmiksować z żółtkiem i śmietaną. Podczas miksowania dodawać cienkim strumieniem roztopione masło. Masę doprawić do smaku, dodać grzyby, orzechy pistacjowe i otartą skórkę z pomarańczy, a na zakończenie ubitą z białek pianę. .
Formę do pasztetu wyłożyć cienkimi plastrami boczku i wypełnić masą mięsną. Pasztet piec około 1,5 godziny w kąpieli wodnej w temperaturze 120?C, po upieczeniu wystudzić.
Pomarańcze wyfiletować, a z pozostałości wycisnąć sok i zagotować go wraz z cukrem do momentu odparowania wody. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodać posiekany imbir, czerwony pieprz i miód. Pod koniec gotowania dodać pomarańcze i miętę.
Na talerzu ułożyć liście rukoli, a na nich plastry pasztetu. Podawać z glazurowanymi pomarańczami i tostami z francuskiego pieczywa brioche.

www.prymat.pl



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺
Gorące smaki lata - konkurs z marką…
U mnie są tylko stalowe garnki, a patelni nie używam wcale...