Pasztet z gęsi
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- mięso z gęsi gotowane – ok. 0,5 kg
- 20 dag schabu surowego
- 20 dag boczku surowego
- 1 marchewka
- 1 duża cebula
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren pieprzu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 jajka
- 1 opakowanie papryki słodkiej
- 1/2 opakowania gałki muszkatołowej
- 3 łyżki soli (płaskie)
- 2 garści rozmarynu
- 1-2 łyżeczki pieprzu
- 200 g siemienia lnianego
- 200 g pestek ze słonecznika
Przygotowanie:
- Marchew i cebulę obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka
- Dodajemy schab oraz boczek i gotujemy w bazie z gęsi do zup (wywar musi zakrywać wszystko) przez ok. 1 godzinę. Gdyby gęś nie byłą ugotowana, należy ją także dodać.
- Ugotowane mięso wieprzowe, jarzyny oraz gęś mielimy przez maszynkę przynajmniej 3 razy
- Dodajemy jajka, paprykę, gałkę, sól, rozmaryn, pieprz, a także zmielone siemie lniane i słonecznik
- Wszystko mieszamy i smakujemy. Pasztet nie może być dobrze przyprawiony i musi nam smakować
- Pasztet możemy upiec lub zawekować
– wekowanie – nakładamy masę w wygrzane słoiki i gotujemy, dwa dni pod rząd, po 2 minut w garnku z wodą
– pieczenie – przekładamy masę do formy i pieczemy 15-20 minut (długość zależy od wielkości formy, mój pasztet miał ok. 2 cm wysokości) w 180 stopniach C, w piekarniku z włączonym termoobiegiem
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”