Pasztet z cukinii – przepis

3 lutego 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Pasztet może być nie tylko ze znanych nam składników i ciągle o tym samym lub podobnym smaku. Tym razem mamy dla Was przepis na pasztet z cukinii. Oceńcie sami i koniecznie dajcie znać, jak Wam wyszło !

Co nieco o cukinii

Cukinia podobnie jak dynia oraz ogórki należy do rodziny dyniowatych. Jej ojczyzną są przede wszystkim tereny Ameryki Południowej, jednak z powodzeniem jest uprawiana również w innych krajach, również w Polsce. Najsmaczniejszą oraz najczęściej wykorzystywaną częścią rośliny są owoce, które zazwyczaj mają barwę ciemnozieloną, ale można również spotkać odmiany o kolorze żółtym oraz pomarańczowym. W wielu renomowanych restauracjach wykorzystuje się również kwiaty cukinii, które wykorzystywane są na różne sposoby.

Cukinia jest bardzo dobrym źródłem witaminy A, zawiera również witaminy z grupy B, a także witaminę C. Witaminy te są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak należy pamiętać o tym, że pod wpływem działania wysokiej temperatury ich ilość drastycznie spada. Z tego też względu bardzo młode cukinie najlepiej jadać na surowo razem ze skórką np. w sałatce. Oprócz wspomnianych witamin cukinia jest również bogata w takie składniki mineralne jak fosfor, żelazo, wapń, jod, sód i potas. Zawiera niewiele kalorii, dzięki czemu może być bez żadnych obaw spożywana przez osoby, które są na diecie odchudzającej.

Przepis

Co kupić?

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 150 g żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonej mięty
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Cukinię należy umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Możesz ją obrać lub zostawić skórkę, aby nadać pasztetowi charakterystyczny kolor. Cukinię dopraw solą i odstaw na 30 minut, po czym odlej soki. Słonecznik prażymy na suchej patelni, a cebulę i czosnek drobno siekamy. Ser również trzemy na tarce. Następnie należy oddzielić białka i ubić je na sztywną pianę. Cukinię teraz mieszamy z czosnkiem, cebulą, olejem, bułką tartą, serem oraz żółtkami.  Dodajemy resztę przypraw i całość mieszamy. Kolejnym krokiem będzie powoli i stopniowo dodawanie białek, ciągle mieszając. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy pasztet i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...