Pasty z buraków na kanapki – właściwości dla zdrowia

11 lutego 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Czerwone buraki znienawidzone przez dzieci za to często lubiane przez dorosłych wracają do łask. I nie chodzi tutaj o upodobania czy modę. Okazuje się, że to warzywo oprócz walorów smakowych ma również szereg właściwości zdrowotnych. Dlatego przygotowałam dla Was najlepsze przepisy na pastę z buraków.

Co nieco o buraku

Starożytni ogrodnicy tak długo krzyżowali odmiany niejadalnej rośliny, aż stworzyli jadalne warzywo w znanej nam postaci. Później, wraz z rzymskimi podbojami, burak rozprzestrzenił się po kontynencie. Imperium upadło, burak pozostał, robiąc furorę na północy, a stopniowo tracąc na znaczeniu na południu. Zwłaszcza gdy okazało się, że wyjątkowo służy mu właśnie nie śródziemnomorskie słońce, a klimat okolic Morza Północnego. Dzisiaj uprawiane są w średnich szerokościach geograficznych, w ok. 40 odmianach, tworzą wiele form różniących się kształtem i intensywnością barwy.

Jest w nim prawie cała tablica Mendelejewa. Buraczane bulwy zawierają białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik, substancje mineralne: cynk, moc potasu, sód, wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Do tego witamina C, A, H i cała grupa B. Dzięki temu buraki wpływają na wszystko – począwszy od układu krwionośnego, przez nerwowy, pokarmowy, odpornościowy aż po hormonalny. Burak bardzo korzystnie wpływa na wątrobę i dba o jej oczyszczanie z toksyn. To czerwone warzywo oddziałuje także bardzo pozytywnie na jelito grube – dzięki wysokiej zawartości błonnika wspiera jego perystaltykę. Działa zasadotwórczo, przywracając naturalną równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Dzięki dużej zawartości antocyjanów buraki są zalecane jako profilaktyka przeciw chorobom nowotworowym oraz wspomagająco podczas samego leczenia. Jedząc buraki, leczymy oczy, włosy, skórę, krew, wzmacniamy odporność na choroby i stres. Zjadanie czerwonych buraków w postaci jarzynki ma ponadto działanie lecznicze w otyłości, przy zaparciach i chorobach nerek. Buraki pomagają też bardzo przy leczeniu anginy, grypy i wszelkich przeziębień. Zaletą buraków jest niska kaloryczność – 46 kcal w 100 g surowego warzywa lub 90 kcal w 100 g buraków zasmażanych.

Buraczki działają na cerę jak salon odnowy. Kwas foliowy zawarty w burakach odgrywa znaczącą rolę w tworzeniu czerwonych ciałek krwi. Wypicie szklanki soku buraczanego zapewnia połowę dziennej dawki tego składnika. Obecna w burakach betaina zwiększa odporność organizmu i chroni jelita oraz ma właściwości regenerujące wątrobę. Zaleca się je więc chorym na wątrobę, woreczek żółciowy czy przewody żółciowe oraz na wszystkie choroby, którym towarzyszy odmineralizowanie kości i zębów.

Buraki wpływają na wszystko, od układu krwionośnego, przez nerwowy, pokarmowy, odpornościowy, limfatyczny aż po hormonalny. Jedząc buraki, leczymy oczy, włosy, skórę, krew, wzmacniamy odporność na choroby i stres. Zjadanie czerwonych buraków w postaci jarzynki ma ponadto działanie lecznicze w otyłości, przy zaparciach stolca i chorobach nerek. Buraki pomagają też bardzo przy leczeniu anginy, grypy i wszelkich przeziębień. Buraka nie da się przedawkować, więc zachęcam do zjadania go w dowolnych ilościach, im więcej, tym lepiej. Wydaje się jednak, że buraki są w Polsce niedocenione. Przeciętna gospodyni potrafi przyrządzić z nich tylko czerwony barszcz i ćwikłę. A przecież z burakami da się kulinarnie eksperymentować na dziesiątki sposobów.

Pasta z pieczonego buraka oraz fety

Co kupić?

  • 600 g buraków
  • 150 g fety
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżeczkę soli
  • łyżeczkę pieprzu
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku

Przygotowanie:

Zaczynamy od umycia i obrania buraków a następnie ich pokrojenia w grubsze plastry. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą oraz przypraw do smaku. Teraz przykryj je folią spożywcza i piecz do 50 minut w 200 stopniach. Następnie wrzucamy je do blendera razem z sokiem, który puściły. Dodajemy również czosnek, sok z cytryny, połowę fety i całość dokładnie miksujemy. Pastę należy posypać fetą o podawać z krakersami, warzywami, paluchami czy zwyczajnie kanapkami lub prosto z talerza.

Pasta z pieczonego buraka oraz słonecznika

Co kupić?

  • 2–3 upieczone buraki
  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • garść uprażonych ziaren słonecznika
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

Buraki należy umyć i obrać po czym wrzucić do piekarnika na 60 – 70 minut do 190 stopni. Po wystudzeniu  należy  zetrzeć je  na tarce o dużych oczkach. Teraz tylko wymieszaj je z przeciśniętym czosnkiem oraz majonezem i przyprawami.

Pasta z pieczonych buraków i fasoli

Co kupić?

  • 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli lub puszka fasoli
  • 1 burak
  • 2 łyżki chrzanu
  •  1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Buraki należy umyć, owinąć folią aluminiową i piec do 60 minut w 200 stopniach.  Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia. Następnie należy odciąć końcówki i zmiksować je w blenderze wraz z wszystkimi składnikami. Powinna nam wyjść gładka pasta. Na koniec doprawiamy do smaku i podajemy z pieczywem.

Pasta z pieczonych buraków i orzechów

Co kupić?

  • 2 średnie buraczki czerwone
  • 2 łyżki oliwy do pieczenia buraków
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sok z połowy cytryny
  • 1 szklanka wody
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Buraki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, pokrop oliwą i wymieszaj. Teraz posyp papryką i piecz w 200 stopniach do 30 minut. Po wystudzeniu zblenduj je z pozostałymi składnikami i stopniowo dodawaj wodę.

Pasta z buraków z imbirem

Co kupić?

  • pół szklanki mieszanki nerkowców i łuskanego słonecznika
  • ok. 3-5 średnich buraków
  • pół łyżeczki startego korzenia świeżego imbiru lub chrzanu
  • sok z 1/4 cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Nerkowce oraz słonecznik musisz włożyć do miski z wodą na noc przed gotowaniem a po tym czasie odlej 2/3 wody i je zmiksuj. Buraki przekrój na pół i upiecz. Po wystudzeniu zmiksuj z nasionami oraz przyprawami i sokiem.

Pasta z pieczonych buraków z chili

Co kupić?

  • 4 średniej wielkości buraki
  • 1 puszka fasoli cannellini
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki wody
  • skórka i sok z połówki cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Buraki myjemy i układamy na blaszce z papierem. Skrapiamy je delikatnie oliwą i doprawiamy solą. Pieczemy je do 60 minut w 190 stopniach.  Po wystudzeniu należy je obrać ze skórki i zmiksować z resztą składników.