Pasty z buraków na kanapki – właściwości dla zdrowia

11 lutego 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Czerwone buraki znienawidzone przez dzieci za to często lubiane przez dorosłych wracają do łask. I nie chodzi tutaj o upodobania czy modę. Okazuje się, że to warzywo oprócz walorów smakowych ma również szereg właściwości zdrowotnych. Dlatego przygotowałam dla Was najlepsze przepisy na pastę z buraków.

Co nieco o buraku

Starożytni ogrodnicy tak długo krzyżowali odmiany niejadalnej rośliny, aż stworzyli jadalne warzywo w znanej nam postaci. Później, wraz z rzymskimi podbojami, burak rozprzestrzenił się po kontynencie. Imperium upadło, burak pozostał, robiąc furorę na północy, a stopniowo tracąc na znaczeniu na południu. Zwłaszcza gdy okazało się, że wyjątkowo służy mu właśnie nie śródziemnomorskie słońce, a klimat okolic Morza Północnego. Dzisiaj uprawiane są w średnich szerokościach geograficznych, w ok. 40 odmianach, tworzą wiele form różniących się kształtem i intensywnością barwy.

Jest w nim prawie cała tablica Mendelejewa. Buraczane bulwy zawierają białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik, substancje mineralne: cynk, moc potasu, sód, wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Do tego witamina C, A, H i cała grupa B. Dzięki temu buraki wpływają na wszystko – począwszy od układu krwionośnego, przez nerwowy, pokarmowy, odpornościowy aż po hormonalny. Burak bardzo korzystnie wpływa na wątrobę i dba o jej oczyszczanie z toksyn. To czerwone warzywo oddziałuje także bardzo pozytywnie na jelito grube – dzięki wysokiej zawartości błonnika wspiera jego perystaltykę. Działa zasadotwórczo, przywracając naturalną równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Dzięki dużej zawartości antocyjanów buraki są zalecane jako profilaktyka przeciw chorobom nowotworowym oraz wspomagająco podczas samego leczenia. Jedząc buraki, leczymy oczy, włosy, skórę, krew, wzmacniamy odporność na choroby i stres. Zjadanie czerwonych buraków w postaci jarzynki ma ponadto działanie lecznicze w otyłości, przy zaparciach i chorobach nerek. Buraki pomagają też bardzo przy leczeniu anginy, grypy i wszelkich przeziębień. Zaletą buraków jest niska kaloryczność – 46 kcal w 100 g surowego warzywa lub 90 kcal w 100 g buraków zasmażanych.

Buraczki działają na cerę jak salon odnowy. Kwas foliowy zawarty w burakach odgrywa znaczącą rolę w tworzeniu czerwonych ciałek krwi. Wypicie szklanki soku buraczanego zapewnia połowę dziennej dawki tego składnika. Obecna w burakach betaina zwiększa odporność organizmu i chroni jelita oraz ma właściwości regenerujące wątrobę. Zaleca się je więc chorym na wątrobę, woreczek żółciowy czy przewody żółciowe oraz na wszystkie choroby, którym towarzyszy odmineralizowanie kości i zębów.

Buraki wpływają na wszystko, od układu krwionośnego, przez nerwowy, pokarmowy, odpornościowy, limfatyczny aż po hormonalny. Jedząc buraki, leczymy oczy, włosy, skórę, krew, wzmacniamy odporność na choroby i stres. Zjadanie czerwonych buraków w postaci jarzynki ma ponadto działanie lecznicze w otyłości, przy zaparciach stolca i chorobach nerek. Buraki pomagają też bardzo przy leczeniu anginy, grypy i wszelkich przeziębień. Buraka nie da się przedawkować, więc zachęcam do zjadania go w dowolnych ilościach, im więcej, tym lepiej. Wydaje się jednak, że buraki są w Polsce niedocenione. Przeciętna gospodyni potrafi przyrządzić z nich tylko czerwony barszcz i ćwikłę. A przecież z burakami da się kulinarnie eksperymentować na dziesiątki sposobów.

Pasta z pieczonego buraka oraz fety

Co kupić?

  • 600 g buraków
  • 150 g fety
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżeczkę soli
  • łyżeczkę pieprzu
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku

Przygotowanie:

Zaczynamy od umycia i obrania buraków a następnie ich pokrojenia w grubsze plastry. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą oraz przypraw do smaku. Teraz przykryj je folią spożywcza i piecz do 50 minut w 200 stopniach. Następnie wrzucamy je do blendera razem z sokiem, który puściły. Dodajemy również czosnek, sok z cytryny, połowę fety i całość dokładnie miksujemy. Pastę należy posypać fetą o podawać z krakersami, warzywami, paluchami czy zwyczajnie kanapkami lub prosto z talerza.

Pasta z pieczonego buraka oraz słonecznika

Co kupić?

  • 2–3 upieczone buraki
  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • garść uprażonych ziaren słonecznika
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

Buraki należy umyć i obrać po czym wrzucić do piekarnika na 60 – 70 minut do 190 stopni. Po wystudzeniu  należy  zetrzeć je  na tarce o dużych oczkach. Teraz tylko wymieszaj je z przeciśniętym czosnkiem oraz majonezem i przyprawami.

Pasta z pieczonych buraków i fasoli

Co kupić?

  • 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli lub puszka fasoli
  • 1 burak
  • 2 łyżki chrzanu
  •  1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Buraki należy umyć, owinąć folią aluminiową i piec do 60 minut w 200 stopniach.  Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia. Następnie należy odciąć końcówki i zmiksować je w blenderze wraz z wszystkimi składnikami. Powinna nam wyjść gładka pasta. Na koniec doprawiamy do smaku i podajemy z pieczywem.

Pasta z pieczonych buraków i orzechów

Co kupić?

  • 2 średnie buraczki czerwone
  • 2 łyżki oliwy do pieczenia buraków
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sok z połowy cytryny
  • 1 szklanka wody
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Buraki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, pokrop oliwą i wymieszaj. Teraz posyp papryką i piecz w 200 stopniach do 30 minut. Po wystudzeniu zblenduj je z pozostałymi składnikami i stopniowo dodawaj wodę.

Pasta z buraków z imbirem

Co kupić?

  • pół szklanki mieszanki nerkowców i łuskanego słonecznika
  • ok. 3-5 średnich buraków
  • pół łyżeczki startego korzenia świeżego imbiru lub chrzanu
  • sok z 1/4 cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Nerkowce oraz słonecznik musisz włożyć do miski z wodą na noc przed gotowaniem a po tym czasie odlej 2/3 wody i je zmiksuj. Buraki przekrój na pół i upiecz. Po wystudzeniu zmiksuj z nasionami oraz przyprawami i sokiem.

Pasta z pieczonych buraków z chili

Co kupić?

  • 4 średniej wielkości buraki
  • 1 puszka fasoli cannellini
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki wody
  • skórka i sok z połówki cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Buraki myjemy i układamy na blaszce z papierem. Skrapiamy je delikatnie oliwą i doprawiamy solą. Pieczemy je do 60 minut w 190 stopniach.  Po wystudzeniu należy je obrać ze skórki i zmiksować z resztą składników.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...