Pasty z buraków na kanapki – właściwości dla zdrowia
Czerwone buraki znienawidzone przez dzieci za to często lubiane przez dorosłych wracają do łask. I nie chodzi tutaj o upodobania czy modę. Okazuje się, że to warzywo oprócz walorów smakowych ma również szereg właściwości zdrowotnych. Dlatego przygotowałam dla Was najlepsze przepisy na pastę z buraków.
Co nieco o buraku
Starożytni ogrodnicy tak długo krzyżowali odmiany niejadalnej rośliny, aż stworzyli jadalne warzywo w znanej nam postaci. Później, wraz z rzymskimi podbojami, burak rozprzestrzenił się po kontynencie. Imperium upadło, burak pozostał, robiąc furorę na północy, a stopniowo tracąc na znaczeniu na południu. Zwłaszcza gdy okazało się, że wyjątkowo służy mu właśnie nie śródziemnomorskie słońce, a klimat okolic Morza Północnego. Dzisiaj uprawiane są w średnich szerokościach geograficznych, w ok. 40 odmianach, tworzą wiele form różniących się kształtem i intensywnością barwy.
Jest w nim prawie cała tablica Mendelejewa. Buraczane bulwy zawierają białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik, substancje mineralne: cynk, moc potasu, sód, wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Do tego witamina C, A, H i cała grupa B. Dzięki temu buraki wpływają na wszystko – począwszy od układu krwionośnego, przez nerwowy, pokarmowy, odpornościowy aż po hormonalny. Burak bardzo korzystnie wpływa na wątrobę i dba o jej oczyszczanie z toksyn. To czerwone warzywo oddziałuje także bardzo pozytywnie na jelito grube – dzięki wysokiej zawartości błonnika wspiera jego perystaltykę. Działa zasadotwórczo, przywracając naturalną równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Dzięki dużej zawartości antocyjanów buraki są zalecane jako profilaktyka przeciw chorobom nowotworowym oraz wspomagająco podczas samego leczenia. Jedząc buraki, leczymy oczy, włosy, skórę, krew, wzmacniamy odporność na choroby i stres. Zjadanie czerwonych buraków w postaci jarzynki ma ponadto działanie lecznicze w otyłości, przy zaparciach i chorobach nerek. Buraki pomagają też bardzo przy leczeniu anginy, grypy i wszelkich przeziębień. Zaletą buraków jest niska kaloryczność – 46 kcal w 100 g surowego warzywa lub 90 kcal w 100 g buraków zasmażanych.
. Buraczki działają na cerę jak salon odnowy. Kwas foliowy zawarty w burakach odgrywa znaczącą rolę w tworzeniu czerwonych ciałek krwi. Wypicie szklanki soku buraczanego zapewnia połowę dziennej dawki tego składnika. Obecna w burakach betaina zwiększa odporność organizmu i chroni jelita oraz ma właściwości regenerujące wątrobę. Zaleca się je więc chorym na wątrobę, woreczek żółciowy czy przewody żółciowe oraz na wszystkie choroby, którym towarzyszy odmineralizowanie kości i zębów.
Buraki wpływają na wszystko, od układu krwionośnego, przez nerwowy, pokarmowy, odpornościowy, limfatyczny aż po hormonalny. Jedząc buraki, leczymy oczy, włosy, skórę, krew, wzmacniamy odporność na choroby i stres. Zjadanie czerwonych buraków w postaci jarzynki ma ponadto działanie lecznicze w otyłości, przy zaparciach stolca i chorobach nerek. Buraki pomagają też bardzo przy leczeniu anginy, grypy i wszelkich przeziębień. Buraka nie da się przedawkować, więc zachęcam do zjadania go w dowolnych ilościach, im więcej, tym lepiej. Wydaje się jednak, że buraki są w Polsce niedocenione. Przeciętna gospodyni potrafi przyrządzić z nich tylko czerwony barszcz i ćwikłę. A przecież z burakami da się kulinarnie eksperymentować na dziesiątki sposobów.
Pasta z pieczonego buraka oraz fety
Co kupić?
- 600 g buraków
- 150 g fety
- 4 łyżki oliwy
- łyżeczkę soli
- łyżeczkę pieprzu
- sok z połowy cytryny
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
Zaczynamy od umycia i obrania buraków a następnie ich pokrojenia w grubsze plastry. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą oraz przypraw do smaku. Teraz przykryj je folią spożywcza i piecz do 50 minut w 200 stopniach. Następnie wrzucamy je do blendera razem z sokiem, który puściły. Dodajemy również czosnek, sok z cytryny, połowę fety i całość dokładnie miksujemy. Pastę należy posypać fetą o podawać z krakersami, warzywami, paluchami czy zwyczajnie kanapkami lub prosto z talerza.
Pasta z pieczonego buraka oraz słonecznika
Co kupić?
- 2–3 upieczone buraki
- 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- garść uprażonych ziaren słonecznika
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
Buraki należy umyć i obrać po czym wrzucić do piekarnika na 60 – 70 minut do 190 stopni. Po wystudzeniu należy zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Teraz tylko wymieszaj je z przeciśniętym czosnkiem oraz majonezem i przyprawami.
Pasta z pieczonych buraków i fasoli
Co kupić?
- 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli lub puszka fasoli
- 1 burak
- 2 łyżki chrzanu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Pasta z pieczonych buraków i orzechów
Co kupić?
- 2 średnie buraczki czerwone
- 2 łyżki oliwy do pieczenia buraków
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 2-4 ząbki czosnku
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1/2 cebuli
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- sok z połowy cytryny
- 1 szklanka wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Buraki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, pokrop oliwą i wymieszaj. Teraz posyp papryką i piecz w 200 stopniach do 30 minut. Po wystudzeniu zblenduj je z pozostałymi składnikami i stopniowo dodawaj wodę.
Pasta z buraków z imbirem
Co kupić?
- pół szklanki mieszanki nerkowców i łuskanego słonecznika
- ok. 3-5 średnich buraków
- pół łyżeczki startego korzenia świeżego imbiru lub chrzanu
- sok z 1/4 cytryny
- szczypta soli
Przygotowanie:
Nerkowce oraz słonecznik musisz włożyć do miski z wodą na noc przed gotowaniem a po tym czasie odlej 2/3 wody i je zmiksuj. Buraki przekrój na pół i upiecz. Po wystudzeniu zmiksuj z nasionami oraz przyprawami i sokiem.
Pasta z pieczonych buraków z chili
Co kupić?
- 4 średniej wielkości buraki
- 1 puszka fasoli cannellini
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili
- 3 łyżki pasty tahini
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki wody
- skórka i sok z połówki cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Buraki myjemy i układamy na blaszce z papierem. Skrapiamy je delikatnie oliwą i doprawiamy solą. Pieczemy je do 60 minut w 190 stopniach. Po wystudzeniu należy je obrać ze skórki i zmiksować z resztą składników.