Pasta kanapkowa z buraków i awokado

17 lipca 2020, dodał: Redakcja

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Ta pyszna pasta w wersji wege zastąpi nam masło lub inne smarowidła na kanapki. Dzięki zawartości awokado i burakom, które zawierają mnóstwo składników odżywczych będzie służyła naszemu zdrowiu i urodzie. Awokado zawiera małe ilości cukrów prostych, natomiast jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega -9, omega – 6 oraz omega -3. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, dzięki czemu przyswaja składniki z innych produktów o wiele łatwiej. Przykładowo jedząc pomidora przyswoisz aż o 4 razy więcej antyrakowego likopenu. Buraczane bulwy zawierają białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik, substancje mineralne: cynk, moc potasu, sód, wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Do tego witamina C, A, H i cała grupa B..

składniki:

– 0.5 kg ugotowanych buraków;
– 1 dojrzałe awokado;
– 1/2 cytryny;
– garść szczypiorku;
– garść słonecznika lub dyni
– szczypta soli i pieprzu

 

Awokado przepoławiamy na pół. Wyciągamy pestkę i wydrążamy zielony miąższ.
Buraki gotujemy albo pieczemy. Obrane, ostudzone buraki trzemy na tarce na dużych oczkach albo miksujemy jeśli mamy blender o sporej mocy.
Do miski władamy obrane awokado, tarte buraki, wyciśnięty sok z cytryny – miksujemy. Pastę posypujemy szczypiorkiem i uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co to jest szczęście?
To coś, do czego dąży się przez całe życie - no bo zawsze...
Stomatologia dziecięca
Szkoda że czekaliście z tym tak długo, taniej i łatwiej jest prostować zęby...
Tanie rozwiązania w domu
Racja, warto pomyśleć jak dać rzeczom drugie życie, zamiast je tak od razu wyrzucać...
Chcę się wyprowadzić od mojego face…
Jak kobieta ma swoje pieniądze to nie ma powodu żeby oszczędzać mieszkając...