Papryka w przecierze

22 marca 2010, dodał: caroline1983
Artykuł zewnętrzny

5 kg papryki
3 kg cebuli
2-3 łyżki soli do zasypania na noc
1 szklanka octu 10%
1 szklanka oleju
4 słoiczki przecieru pomidorowego (200 gramowe)
12 łyżeczek cukru

Paprykę i cebule oczyścić. Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka lub krążki. Wszystko posolić, wymieszać i zostawić na noc. Następnego dnia odcedzić na durszlaku.
Z octu, oleju, cukru, przecieru ugotować zalewę. Włożyć do niej warzywa iod momentu zagotowania gotować jeszcze 15 minut ciągle mieszając.
Gotową paprykę przełożyć do słoiczków i pasteryzować 15 minut.

Ja takiej papryki używam tak samo jak sosu słodko-kwaśnego.

file1269289640