Panna Cotta kokosowa
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 3 łyżeczki żelatyny
- 250 ml śmietany 30%
- 250 ml mleczka kokosowego
- 5 łyżek cukru drobnego
- 1 łyżka cukru waniliowego (własnej produkcji) albo pół laski wanilii
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut żeby napęczniała.
Do garnuszka wlać śmietanę kremówkę, mleko kokosowe, dodać cukier, mieszając doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i energicznie mieszać, aż cała żelatyna się rozpuści.
Panna Cotte nalać do salaterek, odstawić do przestygnięcia. Możemy również pobawić się w łączenie masy kawowej z kokosową- jak ja zrobiłam (część masy odlać do miseczki i wymieszać z 2 łyżeczkami kawy rozpuszczalnej). Po ostudzeniu salaterki przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do stężenia.
Do garnuszka wlać śmietanę kremówkę, mleko kokosowe, dodać cukier, mieszając doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i energicznie mieszać, aż cała żelatyna się rozpuści.
Panna Cotte nalać do salaterek, odstawić do przestygnięcia. Możemy również pobawić się w łączenie masy kawowej z kokosową- jak ja zrobiłam (część masy odlać do miseczki i wymieszać z 2 łyżeczkami kawy rozpuszczalnej). Po ostudzeniu salaterki przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do stężenia.