Panierowane tofu z sezamem
Artykuł zewnętrzny
Tofu czasami nazywane jest wegańskim serem, jako że dostarcza znaczących ilości białka i powstaje w procesie koagulacji mleka sojowego. To wyrób znany już w starożytnych Chinach i obecny w zasadzie we wszystkich krajach dalekowschodniego regionu. Samo tofu ma specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada, dlatego smaczniej przygotować je wcześniej w marynacie lub wybrać wędzone. W podanej niżej wersji wegetarianom z powodzeniem może zastąpić obiadowego kotleta lub stanowić ciepłą przekąskę.
Składniki:
- 3/4 kostki tofu wędzonego,
- olej sezamowy,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki nasion sezamu,
- 1 jajko,
- olej do smażenia,
- 1/3 łyżeczki kurkumy,
- 1/3 łyżeczki imbiru,
- 1 ząbek czosnku.
Przygotowanie:
Tofu kroimy na plastry, mniej więcej centymetrowej grubości. Z oleju sezamowego, kurkumy, imbiru i przeciśniętego przez praskę czosnku robimy marynatę, w której obtaczamy tofu. Pozostawiamy w niej tofu na minimum godzinę. Przygotowujemy trzy talerzyki. Na jeden wysypujemy mąkę, na drugim roztrzepujemy jajo, na trzecim mieszamy bułkę tartą z sezamem. Rozgrzewamy olej na patelni. Każdy kawałek tofu obtaczamy kolejno w mące, jajku i mieszance sezamu i bułki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Lubicie kotleciki z tofu czy wolicie je w zupach lub sałatkach?