Pancakes z truskawkami i białą czekoladą
Artykuł zewnętrzny
Dobry sposób na kwaśne czasem truskawki. Połączenie białej czekolady z truskawkami, w dodatku w pancekes, to jest to co tygryski lubią najbardziej….
Składniki ok. 16 sztuk
- 1 szklanka mąki pszennej
- 40 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru damera
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- niepełna szklanka mleka lub maślanki
- 125 g truskawek (umytych i pokrojonych w kostkę)
- 30 g białej czekolady (posiekanej w drobne kosteczki)
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać mleko, cukier, masło i zmiksować na gładką masę.
- Do ciasta dodać truskawki i czekoladę, a następnie delikatnie wymieszać łyżką.
- Na rozgrzaną patelnię (teflonową) nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Można podawać z cukrem pudrem lub golden syrup, jeśli ktoś lubi słodsze.