Pancakes – amerykańskie naleśniki

7 września 2012, dodał: Aszlaja
Artykuł zewnętrzny
Pancakes.
Amerykańskie naleśniki.
Czyli puszyste,grube naleśniki.
Dla mnie to coś pomiędzy naleśnikami a goframi.
Można je jeść jako obfite śniadanie, słodki obiad, deser bądź kolację.
Warto spróbować bo przyrządzenie ich trwa około 10 minut.
I skład nie jest wyszukany; idealne dla zabieganych
ponieważ wszystko co potrzeba zazwyczaj posiadamy w domu :)
  • 2 szklanki mąki torowej
(ja robię z pszennej -chyba z tortowej będą bardziej puszyste?)
  • 2 jaja
  • 1,5 szk mleka
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu do ciasta
  • szczypta soli
75 g masła roztapiamy, a następnie ostudzamy.
2 Jajka roztrzepujemy
Wlewamy 1 i pół szklanki mleka
Mieszamy
2 szklanki maki (tortowej lub pszennej)

mieszamy z  3 łyżeczkami proszku do pieczenia
Wsypujemy mąkę z proszkiem
Ponownie mieszamy
Dodajemy :
kilka kropel aromatu ja mam cytrynowy

[ale ostatnio dodawałam migdałowy i lepiej mi smakowało i pachniało:) ]
1/3 szklanki cukru + szczyptę soli

Mieszamy, tak żeby cukier się rozpuścił.
(nie potrzeba do tego miksera bo w  mig znika)
Wlewamy ostudzone masło.

Mieszamy
I odstawiamy na 15 minut.
Smażymy na suchej,  rozgrzanej patelni
na średnim ogniu   z dwóch  stron.
Ja smażę je podobnie jak 'normalne’ naleśniki,
ale typowo pancaks’y smaży się w wielkości racucha.


Najlepiej smakują ciepłe.
Z czym je jeść ?
Dżem, marmolada, budyń, bita śmietana,owoce…
to już pozostawiam do waszej wyobraźni i kreatywności.
Życzę smacznego :)

Aszlaja



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz