Paccheri nadziewane miecznikiem – Paccheri al pesce spada

27 stycznia 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
15 min


Składniki dla 4 osób

36 szt makaronu Paccheri (gruba, krótka rurka, idealna do nadziewania)
450 g steku z miecznika
250 g pełnoziarnistego pieczywa
100 g cykorii
Oliwa z oliwek Extra Vergine
Natka pietruszki
Majeranek, rozmaryn i bazylia
Chilli, sól, pieprz
CIRIO pomidory bez skóry

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj makaron w osolonym wrzątku, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź, rozłóż na tacy. Chleb pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie dodaj majeranek i rozmaryn. Smaż przez ok. 2 min. na dużym ogniu, następnie zapiecz w piekarniku przez kolejne 6 min. (180°C), na końcu zmiksuj w blenderze.
2. Na oliwie z oliwek podsmaż cykorię, dodaj posiekany czosnek, natkę, chilli, smaż przez 2 min. Rybę usmaż z obydwu stron, doprawiając solą.
3. Z ryby usuń skórę, pokrój na małe kawałki zmiksuj w blenedrze razem z z chlebem i cykorią. Nadziej makaron farszem.
4. Podsmaż posiekany czosnek na oliwie, dodaj pomidory Cirio, sól, pieprz, bazylię i majeranek. Gotuj przez 15 min. Faszerowane Paccheri podawaj na gorącym sosie.