Oznaczenia na etykietach

28 kwietnia 2016,
dodał: blairose
Artykuł zewnętrzny

Konserwanty, barwniki, słodziki i wzmacniacze smaku – czyli to, co niestety znajduje się w większości produktów spożywczych. Czy robiąc zakupy czytasz etykiety i składy produktów spożywczych? Jeżeli tak, to brawo dla Ciebie. Wiesz. co jesz, a przynajmniej masz nad tym większą kontrolę. Jeżeli jednak nie, to możesz być zaskoczona, co kupujesz w pakiecie chociażby ze ”zdrowym” jogurtem.

shoppinghealthy

 

Nie jesz słodyczy, ale pijesz soki lub jesz słodkie jogurty w ramach przekąski? Wiedz, że idealnie tym zastępujesz sobie czekoladę i batony. Ilość cukru w napojach i sokach jest ogromna. To kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt łyżeczek w litrze płynu.

Większość z nas robi zakupy odruchowo. Liczy się pierwsze wrażenie produktu, reklama, cena. Największym złem w produktach spożywczych jest zbyt duża ilość cukru. Warto jednak czytać etykiety, gdyż te informują nas jaka ilość węglowodanów, w tym cukrów, mieści się w 100 g danego produktu.

– 10 g lub więcej węglowodanów – wysoka zawartość cukru,

– pomiędzy 2 g a 10 g – średnia ilość cukru,

– 2 g lub mniej – niska zawartość cukru.

Grocery-Shopping-Food-Allergy

Następna w kolejce jest sól. Jedna łyżeczka soli (5 g) to maksymalna dzienna dawka jaką powinniśmy spożywać. Przeciętny Polak zjada aż 3 razy tyle! Sól warto zastąpić ziołowymi przyprawami, czyli bazylią lub tymiankiem. Czasem też można i z tego zrezygnować na rzecz naturalnego smaku warzyw.

Następnie „E”  czyli konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku i słodziki i inne. Konsumenci mają jednak małą wiedzę na temat tego symbolu. Najpierw mamy literkę ”E” a dalej numer oznaczający dany składnik.

Substancje, które według wytycznych UE można dodawać w procesie produkcji do produktów żywnościowych podzielono na grupy według pełnionych przez nie funkcji:

Barwniki – od E-100 do E-199

Konserwanty – od E-200 do E-299

Przeciwutleniacze – E-300 do E-399

Stabilizatory, zagęszczacze, emulgatory – od E-400 do E-499

Pozostałe – powyżej E-500

z14139775Q,Jakie-informacje-powinny-sie-znalezc-na-etykiecie-

Często jednak zamiast symbolu na etykiecie widnieje sama nazwa dodatku np. glutaminian sodu czyli E-621.

Nie wszystkie dodatki trzeba potępiać. Np. E 300, czyli kwas askorbinowy to Witamina C. Czasem dodaje się też składniki mineralne i witaminy: magnez, wapń, cynk, potas.

Podczas zakupów nie sugeruj się wyglądem, marką, ceną. Przeczytaj skład i na tej podstawie wybierz produkt. Warto też porównywać podobne produkty i wybrać ten z większą zawartością owoców np. dżem.

Powinniśmy mieć świadomość i jak największy wpływ na to, co jemy. To pierwszy i jeden z najważniejszych kroków do zdrowia, szczupłej sylwetki, dobrego samopoczucia i wyglądu. Jeżeli chcesz przejść na dietę, zacznij właśnie od tego. Od zwiększenia świadomości !

 

zobacz również:

 

  1. Konserwanty w żywności
  2. Ekologiczna żywność zdrowsza?
  3. Fakty i mity na temat soków i napojów
  4. Fakty i mity na temat soków i napojów

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.