Konserwanty, barwniki, słodziki i wzmacniacze smaku – czyli to, co niestety znajduje się w większości produktów spożywczych. Czy robiąc zakupy czytasz etykiety i składy produktów spożywczych? Jeżeli tak, to brawo dla Ciebie. Wiesz. co jesz, a przynajmniej masz nad tym większą kontrolę. Jeżeli jednak nie, to możesz być zaskoczona, co kupujesz w pakiecie chociażby ze ”zdrowym” jogurtem.
Nie jesz słodyczy, ale pijesz soki lub jesz słodkie jogurty w ramach przekąski? Wiedz, że idealnie tym zastępujesz sobie czekoladę i batony. Ilość cukru w napojach i sokach jest ogromna. To kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt łyżeczek w litrze płynu.
– 10 g lub więcej węglowodanów – wysoka zawartość cukru,
– pomiędzy 2 g a 10 g – średnia ilość cukru,
– 2 g lub mniej – niska zawartość cukru.
Następna w kolejce jest sól. Jedna łyżeczka soli (5 g) to maksymalna dzienna dawka jaką powinniśmy spożywać. Przeciętny Polak zjada aż 3 razy tyle! Sól warto zastąpić ziołowymi przyprawami, czyli bazylią lub tymiankiem. Czasem też można i z tego zrezygnować na rzecz naturalnego smaku warzyw.
Następnie „E” czyli konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku i słodziki i inne. Konsumenci mają jednak małą wiedzę na temat tego symbolu. Najpierw mamy literkę ”E” a dalej numer oznaczający dany składnik.
Substancje, które według wytycznych UE można dodawać w procesie produkcji do produktów żywnościowych podzielono na grupy według pełnionych przez nie funkcji:
Barwniki – od E-100 do E-199
Konserwanty – od E-200 do E-299
Przeciwutleniacze – E-300 do E-399
Stabilizatory, zagęszczacze, emulgatory – od E-400 do E-499
Pozostałe – powyżej E-500
Często jednak zamiast symbolu na etykiecie widnieje sama nazwa dodatku np. glutaminian sodu czyli E-621.
Nie wszystkie dodatki trzeba potępiać. Np. E 300, czyli kwas askorbinowy to Witamina C. Czasem dodaje się też składniki mineralne i witaminy: magnez, wapń, cynk, potas.
Podczas zakupów nie sugeruj się wyglądem, marką, ceną. Przeczytaj skład i na tej podstawie wybierz produkt. Warto też porównywać podobne produkty i wybrać ten z większą zawartością owoców np. dżem.
Powinniśmy mieć świadomość i jak największy wpływ na to, co jemy. To pierwszy i jeden z najważniejszych kroków do zdrowia, szczupłej sylwetki, dobrego samopoczucia i wyglądu. Jeżeli chcesz przejść na dietę, zacznij właśnie od tego. Od zwiększenia świadomości !
zobacz również:
- Konserwanty w żywności
- Ekologiczna żywność zdrowsza?
- Fakty i mity na temat soków i napojów
- Fakty i mity na temat soków i napojów