Owocowe babeczki
Składniki na 14 babeczek:
– 15 dag mąki pszennej typ 500
– 5dag cukru pudru
– szczypta soli
– 1 żółtko
– 7,5 dag masła
– pół brzoskwini
– 1 kiwi
– truskawki
– rodzynki
– wiórki kokosowe kolorowe
– galaretka pomarańczowa
– mieszanka do keksu
– pół banana
– 250ml mleka
– 1 budyń śmietankowy
– łyżka cukru
1. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą.
Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i żółtko.
Zagniatamy. Ciasto owijamy folią, wkładamy do lodówki na 30 minut.
2. Foremki na babeczki o śr. 6 cm smarujemy tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy. Szklanką wycinamy krążki. Wylepiamy foremki.
Gęsto nakłuwamy ciasto widelcem (żeby ciasto się nie wybrzuszyło).
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku przez 15min w 200 stopniach. Studzimy.
3. Gotujemy budyń w szklance mleka z dodatkiem łyżki cukru, aż zgęstnieje. Przestudzamy. Kroimy kiwi na małe cząstki, brzoskwinie i banana. Dekorujemy babeczki.
Na kilka z nich kładziemy tężejącą pomarańczową galaretkę.