Owoce zapiekane pod kruszonką

30 listopada 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 2 gruszki
  • 2 banany
  • kilka truskawek, mogą być mrożone
  • kilka krążków ananasa
  • kilka kawałków brzoskwini z syropu (w sezonie świeżej)
  • sok z połowy cytryny
  • KRUSZONKA:
  • 100 g masła
  • 1 szkl. mąki pszenne
  • 1 op. cukru waniliowego Delecta
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego Demerara

  • szczypta soli
  • dodatki:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • kilka łyżek sosu karmelowego albo rozpuszczonej polewy czekoladowej Delecta
  • sposób przygotowania:

    Gruszki i banany umyć, obrać, z  gruszek usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki, ale nie za drobno, i skropić sokiem z cytryny. Ananasy i brzoskwinie z puszki osączyć dokładnie, także podzielić na mniejsze części. Truskawki świeże opłukać, osączyć, pozbawić szypułek; mrożonych nie rozmrażać! Masło rozetrzeć z mąką, cukrem trzcinowym i wanilinowym, i solą na grudkowatą masę. Naczynie do zapiekania posmarować cienko masłem, wyłożyć owoce, posypać grubo kruszonką. Zapiekać 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż wierz dobrze się zrumieni. Nakładać porcje gorącego deseru na talerzyki albo do pucharków. Podawać z dużą łyżką bitej śmietany (ubitej bez cukru, deser jest wystarczająco słodki) i polać ew. sosem karmelowym albo polewą czekoladową. Polecam bo to na prawdę pyszny deser!

    file1291122932



    FORUM - bieżące dyskusje

    zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
    "Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
    Outlet - Promocje
    Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
    Jaki odkurzacz
    Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
    Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
    Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...