Owoce z grilla

1 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Owoce z grilla z cynamonowym sosem jogurtowym

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki do marynaty:

60 ml (1/4 szklanki) roztopionego masła
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka. miodu lub brązowego cukru
odrobina gałki muszkatołowej

Składniki do sosu:

250 ml (1 szklanka) zwykłego jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu
2 łyżeczki. brązowego cukru
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
posiekana świeża mięta

Pozostałe składniki:

owoce według uznania i możliwości (proponuję: kiwi, jabłka, brzoskwinie, mango, papaję, banany, ananasa, gruszki i karambola)
pół kieliszka rumu

Przygotowanie:

Nasmarować olejem grill, zapobiegając przywieraniu. Pociąć owoce na duże plastry lub kliny. Posmarować marynatą. Piec (grillować) owoce na małym ogniu, ale nie bezpośrednio nad płomieniem, obracając od czasu do czasu. Czas pieczenia jest dość krótki, ok. 5 min. (owoce nie powinny się rozpadać). Owoce z grilla można serwować samodzielnie lub z sosem jogurtowym. Przed podaniem można skropić odrobiną rumu. Aby wykonać sos, należy połączyć wszystkie składniki i do czasu podania przechowywać w lodówce. Ozdobić miętą.
Bon apetit!