Owoce i warzywa o ujemnej kaloryczności – jedz i chudnij! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Owoce i warzywa o ujemnej kaloryczności – jedz i chudnij!

6 września 2022, dodał: amethist
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Od pewnego czasu coraz popularniejsze robią się diety oparte na tzw. „ujemnych kaloriach”. Ujemne kalorie zawierają produkty, na których strawienie i wydalenie organizm zużywa więcej kalorii, niż otrzymał poprzez ich zjedzenie. Dieta pełna warzyw i owoców (bo o nich tu mowa), będących źródłem ujemnych kalorii, przyspieszy odchudzanie i spalanie tkanki tłuszczowej. Oto kilka owoców i warzyw, które można jeść bez obaw o zgrabną sylwetkę i zdrowie.

para gotuje

 

 

Ananas

Ananas to najpopularniejszy owoc należący do kategorii ujemnych kalorii. Należy jednak pamiętać, że chodzi tu o surowego, nieprzetworzonego ananasa. Jeden jego plasterek ma zaledwie 43 kalorie, o wiele mniej niż organizm potrzebuje do strawienia go. Ponadto ananas jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Ma w sobie dużo błonnika, a także biotyny i biomeliny, które przyspieszają spalanie tłuszczów i przemianę materii. Dodatkowym czynnikiem świadczącym o tym, że owoc ten przyspiesza proces odchudzania jest fakt, iż ananas redukuje ilość glukozy znajdującej się we krwi oraz przyspiesza redukcję węglowodanów. Aby owoc spełniał swoje zadania należy spożywać go w postaci surowej, jako składnik sałatek owocowych, deserów, czy smoothie.

ananas

Grapefruit

To kolejny owoc znany ze swoich ujemnych kalorii. Czerwona odmiana owocu (cały grapefruit) ma jedynie 109 kalorii, jest więc niezwykle mało kaloryczny. Ponadto, podobnie jak wspomniany wyżej ananas ma sporo błonnika. W 100 gramach owoców znajdują się aż 2 gramy błonnika. Pektyny zawarte w grapefruicie pęcznieją, przemierzając układ pokarmowy, dzięki czemu owoc na długo zapewnia poczucie sytości. Inne związki sprawiają z kolei, że regulowany jest poziom glukozy we krwi, a procesy trawienne przyspieszone i przemiana materii przyspieszone.

grapefruit

 

Arbuz

Arbuz aż w 92 procentach składa się z wody, dzięki czemu jest mało kaloryczny, bowiem w 100 gramach znajduje się zaledwie 36 kalorii. Ponadto owoc ten bogaty jest w cytrulinę, przyspieszającą spalanie kalorii i regulującą przemianę materii. Dzięki temu, że zawiera tyle wody i ma działanie moczopędne, wspiera utrzymanie prawidłowej gospodarki wodnej organizmu, co jest niezwykle ważne zwłaszcza podczas procesu odchudzania.

arbuz

Sałata

To warzywo, które prawie w ogóle nie ma kalorii. Ich ilość jest tak znikoma, że bez obaw można pozwolić sobie na jedzenie tak dużych porcji zieleniny, jak tylko ma się ochotę. Przykładowo — jeden spory liść sałaty lodowej ma zaledwie 4 kalorie, zawierając przy tym około 0,5 grama błonnika. To bardzo dobry wynik. Dzięki temu, że kalorii jest niewiele, a błonnika nie brakuje sałata przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, usprawnia pracę jelit oraz wspiera procesy metaboliczne. Jednak by móc korzystać z dobrodziejstw jakimi dysponuje to warzywo, należy pamiętać, że nie wolno łączyć go ze zbyt dużą ilością tłustych i kalorycznych dodatków w postaci sosów, majonezów i olejów.

 

Ogórki

Ogórki należą do grona najczęściej zalecanych przez dietetyków warzyw. Świetnie nawadniają organizm (mają w sobie bowiem 96 procent wody) oraz charakteryzują się niewielką ilością kalorii. Sporych rozmiarów ogórek gruntowy z reguły ma nie więcej niż 23 kalorie. Właściwości warzywa sprawiają, że z organizmu usuwane są toksyny, w ich miejsce wdrożone zostają inne wartości odżywcze niesione przez ogórka, w tym między innymi witaminy z grupy B. Z kolei enzymy w nim zawarte korzystnie wpływają na soki trawienne, przyspieszając procesy metaboliczne i przyczyniając się do szybszego spalania tłuszczu.

Brokuły

Brokuły to prawdziwe, zielone bomby witaminowe, niosące dla organizmu same pozytywy. Są nie tylko bogate w witaminy A, C, B1, B2, czy PP, ale także posiadają sporo białka i błonnika. Ilość kalorii jakie w sobie mają są zaskakująco małe (cały brokuł ma około 126 kalorii), dzięki czemu można spożywać je w sporych ilościach. Jeśli będzie pamiętało się o tym, by nie łączyć ich ze zbyt kalorycznymi i tłustymi dodatkami, można cieszyć się szczupłą sylwetką i wąską talią.

brokuły

Zobacz również:

  1. Dieta owocowa – jakie owoce jeść?

  2. Dieta żółta – ile można schudnąć? Zobacz co zawierają żółte owoce i warzywa!

  3. Dieta zdrowotna św. Hildegardy

  4. Dieta letnia – koktajlowa

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz