Oszukane (szybkie) gołąbki
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 0,5 kg kapusty
- 3 jajka
- 4 łyżki kaszy manny
- 4 łyżki ryżu sypkiego (surowego)
- sól, pieprz
- kostka rosołowa
- olej do smażenia
Sos pomidorowy:
- przecier pomidorowy
- ew. koncentrat pomidorowy
- cebula
- śmietana
- mąka
- pieprz
- zioła
Kapustę drobno szatkujemy. Wszystkie składniki razem mieszamy.
Mokrymi rękami lepimy kuleczki jak na kotlety mielone i na rozgrzanym tłuszczu podpiekamy z dwóch stron.
Następnie podpieczone kotleciki wkładamy na gotującą się wodę (przecier pomidorowy) z kostką rosołową. Na małym ogniu pichcimy około 40-45 minut.
Odlewamy wywar i na nim robimy sos pomidorowy. Kroimy cebulkę, podsmażamy na patelni i wrzucamy do wywaru. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zaprawiamy mąką i śmietaną. Doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami.