Ostre serowo jajeczne babeczki z czarną fasolą
Składniki (6 szt.):
100 g serka kremowego pomidory i bazylia,
2 jajka,
4 pomidory suszone,
1 łyżeczka kapary,
100 g ugotowanej czarnej fasoli (może być z puszki),
½ papryczki chili,
pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
sól do smaku,
garść świeżej bazylii,
2 łyżki ziaren słonecznika,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka soku z cytryny,
6 zielonych oliwek,
60 ml oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Do blendera wkładamy, bazylię, czosnek, oliwki, słonecznik i wszystko miksujemy. Dolewamy oliwy, soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, całość ponownie miksujemy.
Jajka roztrzepujemy z dodatkiem pieprzu i drobno posiekanej papryczki chili. Dodajemy serek kremowy i mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Dodajemy pokrojone drobno pomidory suszone i kapary. Masę serowo jajeczną przelewamy do sylikonowych foremek na babeczki, do każdej dodajemy ok. 3 -4 fasole czarne. Pieczemy ok. 25 min w rozgrzanym piekarniku do 180°C.
Babeczki podajemy z pesto z bazyli.
Smacznego
Babeczki z jajek i serka kremowego są idealną przekąską, a delikatny smak pomidorów, fasoli i bazyli został wyostrzony papryczką chili. Wystarczy kilka chwil, a możemy wyczarować 6 oryginalnie smakujących babeczek. Szczerze polecam.