Osteoporoza a cukrzyca

22 kwietnia 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Osteoporoza to choroba, która wiąże się ze zmniejszeniem gęstości kości, narażając człowieka na częstsze urazy i złamania. Choć za schorzeniem stoi przede wszystkim niedobór wapnia, istnieją także inne czynniki, które zwiększają ryzyko zachorowania. Wśród nich wymienia się m.in. cukrzycę. Czy faktycznie diabetycy mają się czego obawiać?

Czy cukrzyca naraża na osteoporozę?

Niektórzy zastanawiają się, czy cukrzyca faktycznie zwiększa ryzyko zachorowania na osteoporozę. Odpowiedź nie jest jednoznaczna, ponieważ wciąż trwają badania w tym zakresie. Dotychczasowe rezultaty pokazują jednak, że osoby cierpiące na cukrzycę typu 1 powinny mieć się na baczności. Choroba zwykle powoduje upośledzenie tworzenia się tkanki kostnej w wieku dojrzewania, za czym prawdopodobnie stoi brak insuliny odpowiedzialny za proces mineralizacji kości. Poza tym wzrostowi cukru we krwi towarzyszy również zwiększone wydalanie wapnia z kości. U osób chorych zanotowano także mniejszą ilość i aktywność osteoblastów, czyli komórek odpowiadających za tworzenie kości. Co się tyczy osób chorujących na cukrzycę typu 2, stwierdza się większą gęstość kości w porównaniu z innymi osobami, które nie cierpią na to schorzenie. Jednocześnie zachodzi wątpliwość co do samej jakości tkanki kostnej. W tej grupie chorych wciąż obserwuje się dużą ilość złamań.

Jak cukrzyk może uniknąć osteoporozy?

Istnieje kilka sposobów, aby osoby cierpiące na cukrzycę mogły zminimalizować ryzyko wystąpienia osteoporozy. Pierwszy z nich to po prostu regularne wykonywanie badań densymetrycznych w przypadku osób z cukrzycą typu 1. Oprócz tego bardzo ważne jest, aby zadbać o odpowiednią ilość wapnia w diecie. Pierwiastek ten znaleźć można w najróżniejszych produktach, m.in. w nabiale, niektórych rybach (m.in. szprotkach), zielonych warzywach (np. jarmużu, brokułach, szpinaku), wybranych owocach (m.in. suszonych figach i morelach), a także dodatkach jak len, sezam czy mak. Choć norma dziennego spożycia wapnia wynosi średnio 1000 mg dla osoby dorosłej, należy mieć na uwadze, że w pewnych okresach życia (np. pokwitanie i przekwitanie, ciąża i karmienie piersią, przekroczenie 60. roku życia, rekonwalescencja po złamaniach kości) zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest po prostu większe.

Aby zmniejszyć ryzyko osteoporozy, należy także zrezygnować z używek jak picie kawy czy alkoholu (wypłukują wapń z organizmu) oraz palenia papierosów (utrudniają one wchłanianie wapnia). Bardzo istotna jest regularna aktywność fizyczna, która zwiększa gęstość kości.

Osteoporoza a cukrzyca – podsumowanie

Wzajemnie powiązania osteoporozy i cukrzycy wciąż są badane. Zaobserwowano jednak zwiększone ryzyko osteoporotycznych złamań kości u osób z cukrzycą typu 1. I choć naukowcy pracują nad wyjaśnieniem tego związku, osoby cierpiące na tę chorobę, z pewnością powinny mieć na uwadze, że są w grupie ryzyka. Nieco bardziej tajemniczo przedstawia się sytuacja z osobami cierpiącymi na cukrzycę typu 2. Choć gęstość ich kości jest duża, obserwuje się u nich dość dużą liczbę złamań. Z tego powodu diabetycy z obu grup powinni wyjątkowo dbać o zbilansowaną dietę oraz zdrowy styl życia. Warto pamiętać, że choć osoby z cukrzycą są prawdopodobnie bardziej narażone na wystąpienie osteoporozy, ta choroba może dotknąć każdego. Dobrze więc postawić na posiłki bogate w wapń, sport i życie bez używek.