Ormiańskie szaszłyki wołowe
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
Sałatka: 1 szklanka wody
3/4 szklanki pełnoziarnistego kuskus
1 średni pomidor, pokrojony
1/2 dużego ogórka, pokrojonego
1/4 szklanki posiekanej mięty
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki soli
Szaszłyki: ½ kg chudego mielonego mięsa wołowego
1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli
1/4 szklanki posiekanej mięty
1 łyżeczka mielonego czosnku
1 łyżeczka mielonego kminku i papryki
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
8 patyczków do szaszłyków
cienkie plasterki czerwonej cebuli
Przygotowanie:
W małym rondelku zagotować wodę i przygotować kuskus według przepisu na opakowaniu. Wymieszać pozostałe składniki marynaty w dużej misce. Szaszłyki: Wymieszać wszystkie składniki w misce. Podzielić na 8 równych części (ok. 1/4 szklanki każda). Uformować z każdej części kształt kiełbaski, na około każdego patyczka do szaszłyków. Szaszłyki grillować ok. 8 do 10 min., obracając. Podawać z sałatką i czerwoną cebulą.
W małym rondelku zagotować wodę i przygotować kuskus według przepisu na opakowaniu. Wymieszać pozostałe składniki marynaty w dużej misce. Szaszłyki: Wymieszać wszystkie składniki w misce. Podzielić na 8 równych części (ok. 1/4 szklanki każda). Uformować z każdej części kształt kiełbaski, na około każdego patyczka do szaszłyków. Szaszłyki grillować ok. 8 do 10 min., obracając. Podawać z sałatką i czerwoną cebulą.