Oponki serowe
składniki:
750 g mąki pszennej +ew do podsypania
500 g twarogu półtłustego (może być z wiaderka)
100 g cukru
1 cukier wanilinowy
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka octu
4 żółtka
tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)
1 kieliszek spirytusu
cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto – do momentu aż zacznie ładnie odchodzić od rąk (w razie potrzeby dodajemy trochę mąki). Gotowe ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość ok 1,5 cm. Szklanką wykrawamy kółka, a następnie na ich środku kieliszkiem wykrawamy środek. Kulki powstałe po wycięciu środka można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki.
w szerokim rondlu roztapiamy smalec (do zimnego dodajemy spirytus) i dobrze rozgrzewamy. Wrzucamy oponki i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Gotowe odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Lekko przestudzone posypujemy dokładnie cukrem pudrem.