Oponki serowe

17 stycznia 2018, dodał: dragonik7

 

file1516198173

 

składniki:

750 g mąki pszennej +ew do podsypania
500 g twarogu półtłustego (może być z wiaderka)
100 g cukru
1 cukier wanilinowy
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka octu
4 żółtka
tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)
1 kieliszek spirytusu
cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto – do momentu aż zacznie ładnie odchodzić od rąk (w razie potrzeby dodajemy trochę mąki). Gotowe ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość ok 1,5 cm. Szklanką wykrawamy kółka, a następnie na ich środku kieliszkiem wykrawamy środek. Kulki powstałe po wycięciu środka można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki.
w szerokim rondlu roztapiamy smalec (do zimnego dodajemy spirytus) i dobrze rozgrzewamy. Wrzucamy oponki i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Gotowe odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Lekko przestudzone posypujemy dokładnie cukrem pudrem.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Najlepsza oferta bielizny nocnej
Tylko na bielizna9.com!
Naturalne płatki mydlane do prania Enklare NumberOne
Delikatne dla skóry, wykonane na bazie mydła naturalnego Enklare
Cena:
17,90 zł
Wyciskarka Sana
Sklep Eujuicers.pl
Cena:
1670 zł
Piękna bielizna na każdy dzień!
Sprawdź na bielizna9.com
Figi korygujące efekt brazylijski
Efekt PUSH - UP - HIT!
Cena:
33 zł
Forever Fields of Green
Zielone źdźbła młodych zbóż, pszenicy i jęczmienia oraz lucerny
Cena:
54,40 zł