Omlet z kurkami i pesto
3 jajka
50 g świeżych kurek
50 g wędzonego parzonego boczku
20 g białej części pora
1 łyżka mąki
75 ml mleka
1 łyżeczka czerwonego pesto
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
30 g żółtego sera
½ łyżeczki różowego pieprzu w zalewie
Jajka miksujemy z pesto, mlekiem, mąką, solą oraz pieprzem. Żółty ser kroimy w paski lub ścieramy na tarce. Boczek kroimy w paseczki i wytapiamy na suchej patelni. Dodajemy pokrojonego w plasterki pora oraz umyte kurki. Smażymy przez 15 sekund pod przykryciem, wlewamy jajka, przykrywamy. Smażymy 20 sekund (na minimalnym ogniu), następnie podnosimy delikatnie brzeg omletu i przechylając patelnię doprowadzamy do ścieknięcia płynnej frakcji z góry omletu pod jego spód. Omletu NIE PRZEWRACAMY! Na górze układamy żółty ser i smażymy omlet jeszcze przez 20 sekund pod przykryciem.
Po przełożeniu na talerz posypujemy różowym pieprzem. Można polać ketchupem.
Smacznego!