Omlet z kurkami i pesto

16 listopada 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

3 jajka

50 g świeżych kurek

50 g wędzonego parzonego boczku

20 g białej części pora

1 łyżka mąki

75 ml mleka

1 łyżeczka czerwonego pesto

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki białego mielonego pieprzu

30 g żółtego sera

½ łyżeczki różowego pieprzu w zalewie

Jajka miksujemy z pesto, mlekiem, mąką, solą oraz pieprzem. Żółty ser kroimy w paski lub ścieramy na tarce. Boczek kroimy w paseczki i wytapiamy na suchej patelni. Dodajemy pokrojonego w plasterki pora oraz umyte kurki. Smażymy przez 15 sekund pod przykryciem, wlewamy jajka, przykrywamy. Smażymy 20 sekund (na minimalnym ogniu), następnie podnosimy delikatnie brzeg omletu i przechylając patelnię doprowadzamy do ścieknięcia płynnej frakcji z góry omletu pod jego spód. Omletu NIE PRZEWRACAMY! Na górze układamy żółty ser i smażymy omlet jeszcze przez 20 sekund pod przykryciem.

Po przełożeniu na talerz posypujemy różowym pieprzem. Można polać ketchupem.

Smacznego!

file1258378779