Olej z pestek śliwek – właściwości dla urody

19 maja 2021, dodał: pinkmause

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Olej z pestek śliwki w ostatnim czasie jest bardzo popularny. To dzięki jego rozlicznym właściwościom kosmetycznym, którymi zachwycają się kobiety na całym świecie. Znany jest głównie ze swoich właściwości nawilżających i regenerujących. Olej stosowany jest w pielęgnacji twarzy i ciała, a także jako dodatek do gotowych kosmetyków i domowych przepisów. Pięknie pachnie, pielęgnuje skórę i korzystnie wpływa na wszystkie typy cery.

Pielęgnacja ciała i leczenie skóry naturalnymi olejami to coraz częstsza alternatywa dla tradycyjnych kosmetyków. Co najważniejsze, są bardzo skuteczne. Niektóre oleje mają tak silne oddziaływanie na skórę, że można je uznać za kosmetyki same w sobie. Ostatnio w kosmetyce odkrywa się wielki potencjał ukryty w pestkach owoców. W małych owocowych pestkach kryje się prawdziwe bogactwo właściwości, mogących poprawiać stan skóry i przeciwdziałać jej różnym problemom.

Olej z pestek śliwki pozyskiwany jest z nasion śliwki domowej. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, które tworzą naturalny płaszcz lipidowy skóry, odpowiadający za jej odporność, zdolności regeneracyjne, poziom nawilżenia i sprężystości. Jeden z dwóch obecnych w oleju nienasyconych kwasów tłuszczowych to kwas oleinowy (Omega-9), którego zawartość sięga nawet 80%. Odpowiada on za płynność bariery lipidowej naskórka, dzięki której staje się przepuszczalna dla składników aktywnych obecnych w oleju. Drugi nienasycony kwas tłuszczowy to kwas linolowy (Omega-6), który chroni skórę przed utratą wody, normalizuje jej metabolizm, reguluje pracę gruczołów łojowych i odblokowuje pory. Oprócz tego olej z pestek śliwki zawiera też witaminę E (to antyoksydant, chroniący skórę przed zniszczeniem w wyniku oddziaływania czynników zewnętrznych), witaminę B i beta-karoten. Olej z pestek śliwki ma złoty kolor i piękny marcepanowo-migdałowy zapach. Charakteryzuje się niskim poziomem pH i jakością odpowiadającą standardom przyjętym dla ludzkiej konsumpcji. Ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Najlepsze właściwości ma tłoczony na zimno i nierafinowany. Powinien być przechowywany w butelce z ciemnego szkła, przeciwdziałającej utlenianiu się produktu.

Rekomenduje się stosowanie oleju z pestek śliwki w pielęgnacji cery suchej, cery dojrzałej i zaniedbanej. Olej głęboko wchłania się w skórę, chroni przed utratą wody, wygładza i zmiękcza oraz poprawia zdolność skóry do zatrzymywania wody. Nawilża i regeneruje uszkodzoną skórę, koi, łagodzi podrażnienia i stany zapalne. Posiada niezwykłe zdolności ochrony skóry i włosów przed wolnym rodnikami. Odbudowuje płaszcz lipidowy skóry i chroni przed utratą wody. Ze względu na zawartość witaminy E, olej zmniejsza wpływ czynników zewnętrznych na skórę. Posiada również działanie przeciwzmarszczkowe. Zdolności regeneracyjne i nawilżające mogą ograniczać opuchliznę pod oczyma, cienie i przebarwienia pigmentacyjne, a także kurze łapki, zwiotczenia oraz drobne zmarszczki. Regularnie stosowany wygładza skórę, wypełnia zmarszczki i zapobiega powstawaniu nowych. Jego przeciwzapalne właściwości pozwalają redukować nasilenie takich problemów dermatologicznych jak łuszczyca i egzema. Wspomaga również leczenie stanów zapalnych. Może być wykorzystywany w pielęgnacji skóry tłustej i ze skłonnością do trądziku, ponieważ reguluje pracę gruczołów łojowych i zmniejsza niedoskonałości, redukując ilość zaskórników i widoczność porów.

Olej z pestek śliwki szybko się wchłania, ma jedwabiste wykończenie i nie pozostawia tłustego filmu. Można go stosować samodzielnie, jako pielęgnacyjny olej do skóry twarzy, szyi i dekoltu. Można stosować go zarówno na noc, jak i na dzień. W tej formie może pełnić również funkcję olejowej bazy pod makijaż. Można też stosować olej w pielęgnacji całego ciała lub do masażu, aplikując na suchą lub wilgotną skórę po kąpieli. W zależności od indywidualnych potrzeb skóry można go łączyć z innymi olejami. Nie posiada żadnych przeciwwskazań i nie powoduje skutków ubocznych nawet przy wrażliwej skórze. W codziennej pielęgnacji (nie ma żadnych ograniczeń co do częstości i długości stosowania) wykorzystywany może być na wiele rozmaitych sposobów. Doskonale współdziałają z wodą kwiatową, która oczyszcza skórę, nawilża ją i przywraca jej prawidłowe pH.

Ważną zaletą oleju śliwkowego jest też wielofunkcyjność. To kosmetyk, który możesz wykorzystać zarówno w pielęgnacji cery, jak i włosów. Wykazuje on dobroczynne działanie na rozdwojone końcówki włosów. Może być stosowany także do olejowania włosów. Znajduje zastosowanie w recepturach masek i odżywek do włosów, dzięki czemu bardzo dobrze sprawdza się w pielęgnacji włosów suchych, zapewniając im odżywienie. Olej z pestek śliwki odżywia i regeneruje również paznokcie. Cudowny zapach oleju ze śliwki sprawia, iż znajduje on zastosowanie w aromaterapii, a także jest stosowany podczas masaży, również w połączeniu z innymi olejkami.

BioOlja specjalizuje się głównie w naturalnych, nierafinowanych olejach zimno tłoczonych, przeznaczonych do pielęgnacji skóry, naturalnych hydrolatach oraz olejkach eterycznych. Produkty pozyskiwane są z całego świata, m.in. z Afryki, Indii, Europy.

 

bioolja.pl

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0





Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tanie dodatki
Ja lubię niedrogie dodatki, bo nie przywiązuję się do biżuterii na co dzień wybieram...
Filmy
To ja ostatnio na chyba netflix oglądałam "Rytuał". Całkiem przyjemny. Teraz na dziś planujemy...
Seriale
Mnie mega wciągneła "Chyłka". Zazwyczaj nie oglądam polskich seriali ale ten jest świetny,...