Ogórkowa gęsta i treściwa

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Każdy ma swój ulubiony przepis na zupkę ogórkową. Czasem gotuję taką

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • korpus z kurczaka ( tzw porcja rosołowa  czyli to co zostanie po wyluzowaniu piersi i udek )
  • 5 kiszonych ogórków
  • 1 długi ogórek świeży
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/3 białej części pora
  • 3 średnie ziemniaki
  • 4 łyżki pokrojonego kopru
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
  • 1 kostka bulionu cielęcego Knorra
  • 1 łyżka masła
  • pieprz mielony
  • maggi
  • słodka  śmietanka 18 %
  • 1 litr wody

Korpus  umyć, podzielić na kawałki . Marchew ( 1,5 sztuki ), pietruszkę , seler utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .Pozostałą marchewkę ( 1/2 sztuki ) pokroić w ozdobne plasterki, por w pół plasterki , ogórek świeży w plasterki  ( bez obierania ), a obrane ziemniaki w kostkę. Włożyć mięso, warzywa, kostki bulionowe do garnka i zalać wodą. Gotować 50 minut.

Rozpuścić na patelni masło – podsmażyć utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) kiszone ogórki  i połowę koperku .

Wyjąć z zupy korpus kurczaka, a dołożyć przesmażone ogórki. Gotować jeszcze 10 minut.  Doprawić do smaku maggi i pieprzem. Posypać na talerzu resztą kopru.

Osobno podawać słodką śmietankę tak by każdy sobie dolewał na talerzu tyle ile chce .

Obrane od kości mięsko można wrzucić do zupy lub użyć do pierogów, krokietów, pasztecików .

file1292833591