Ogórki małosolne Babcigramolki

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

To tak gwoli przypomnienia – że czas na ogóraski już nadszedł.
Przyszła pora na ogórki małosolne. Pewnie wszyscy je lubią i w wielu domach się je robi. W zasadzie przepis jest chyba ten sam , mogą się lekko zmieniać proporcje w zależności od upodobań . Ja robię ogórki małosolne tak :

Czas : 30 minut + 4 dni

Składniki :

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2  litry wrzącej wody
  • 2 łyżki grubo mielonej soli
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • 10 ząbków czosnku
  • 4 baldachy suchego kopru
  • 3 liście chrzanu
  • 5  cm korzenia chrzanu
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście wiśni

Ogórki umyć , obciąć oba końce. Liście wiśni i chrzanu umyć. Korzeń chrzanu obrać i przekroić na kilka kawałków. Czosnek obrać z osłonek. Na dno kamionki włożyć baldachy kopru, liście wiśni i chrzanu, liść laurowy, ziele angielskie, kilka kawałków korzenia chrzanu, 5 ząbków czosnku. Na to ułożyć ogórki. Wsypać gorczycę . Położyć na wierzchu pozostały czosnek i kawałki chrzanu. We wrzącej wodzie rozpuścić sól i gorącą zalewą zalać ogórki. Na wierzchu kamionki położyć odwrócony dnem do góry talerz śniadaniowy i obciążyć go ( NP. słoikiem wypełnionym wodą ). Zostawić na kilka dni. Po 4 dniach nadają się już do jedzenia.

nadesłane: Babciagramolka