Odżywki do włosów – jak je wybrać? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Odżywki do włosów – jak je wybrać?

20 kwietnia 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czy wiesz, co jest podstawą pielęgnacji włosów? Wzrost popularności świadomej pielęgnacji przyczynił się do tego, że w sklepach jest szeroki wybór produktów do włosów. W przypadku odżywek do włosów, ich opisy i nazwy niewiele mogą powiedzieć konsumentom, którzy nie zgłębiali temu. Podstawą w pielęgnacji, a także zagadnieniem, które ułatwi robienie zakupów, jest równowaga PEH. Równowaga PEH to równowaga pomiędzy składnikami odżywczymi, czyli proteinami, emolientami i humektantami. Dowiedz się, czego potrzebują twoje włosy i dobierz odżywki do swoich potrzeb.

Odżywki do włosów

Jak poznać, że włosy potrzebują humektantów? 

Humektanty to substancje, które nawilżają włosy, więc ich niedobór powoduje suchość, zwiększoną łamliwość, matowość, a także brak objętości. Odżywka humektantowa w swoim składzie zawiera takie składniki jak: 

  • gliceryna (glycerin),
  • aloes (aloe barbadensis lead extract),
  • mocznik (urea),
  • panthenol. 
  • niacynamide, 
  • ekstrakty z roślin. 

Humektanty i proteiny są składniki, które działają antagonistycznie i są ze sobą w równowadze. Ich stosunek w pielęgnacji włosów jest indywidualny. Podobnie jak składniki, które służą włosom. Niektóre substancje nawilżające mogą puszyć włosy, podobnie jak ich nadmiar w pielęgnacji, dlatego należy uważnie obserwować włosy, aby móc dobrze dobrać produkty.

Jaką rolę w pielęgnacji pełnią proteiny? 

Proteiny to głównie białka, więc ich rolą jest uzupełnienie mikrouszkodzeń w strukturze włosów. Efekcie włosy nabierają blasku, są sypkie i nie plączą się, a jednocześnie zachowują objętość. W pielęgnacji wyróżnia się dwa rodzaje protein: roślinne i zwierzęce. Proteiny roślinne tworzą ochronną warstwę na powierzchni włosa, a zwierzęce wnikają głęboko w strukturę włosa. W składach odżywek często występują:

  • keratyna (hydrolized keratin),
  • soja (soy protein),
  • pszenica (wheat protein), 
  • kolagen (collagen), 
  • jedwab (silk). 

Podobnie jak w przypadku humektantów, nie każde włosy lubią proteiny. Ich nadmiar powoduje puch, mat oraz plątanie się włosów.  

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz