Odżywcze wartości kukurydzy

16 sierpnia 2011,
dodał: Joanna Białek
Artykuł zewnętrzny


Ziarna kukurydzy są źródłem witamin z grupy B, oprócz tego zawierają trochę fosforu oraz żelaza. Szczególną wartość odżywczą kukurydzy przypisuje się obecności potasu oraz przeciwutleniaczy, jak witamina E czy selen. Jest to zestaw wyjątkowy, gdyż selen ułatwia wchłanianie i wzmaga działanie witaminy E.

Należy pamiętać, że zawartość selenu i innych składników kukurydzy uzależnione są od jej odmiany i warunków klimatycznych, w jakich rośnie.

Co zatem oprócz smacznego posiłku możemy zyskać jedząc kukurydzę??

  • Za sprawą selenu zmniejsza się ryzyko zachorowań na nowotwory. Dostarczając organizmowi nawet niewielkie dawki tego pierwiastka dziennie chronimy nasz organizm przed wieloma chorobami nowotworowymi. Zdaniem naukowców, selen, zwłaszcza w połączeniu z witaminą E, zapobiega aż 10 typom nowotworów, wśród nich tym najczęściej występującym, tj. piersi, płuc, odbytu, prostaty. Selen ponadto chroni przed zaćmą oraz zwyrodnieniem plamki żółtej. Reguluje również pracę tarczycy.
  • Działanie witaminy E zawartej w kukurydzy pozwala przedłużyć młodość. Witamina E, czyli znany przeciwutleniacz, zapobiega powstawaniu zmarszczek, dzięki czemu pomaga w zachowaniu jędrnej skóry.
  • Wzmacnia serce za sprawą potasu. Badania wykazały, że osoby których posiłki zawierają duże ilości tego pierwiastka, mają niższe ciśnienie krwi, prawidłowy rytm serca, mniejsze jest też ryzyko udaru mózgu.

Jaką kukurydzę powinniśmy wybierać?

Substancje o których mowa wyżej znajdują się we wszystkich kukurydzianych produktach, jednak w różnych ilościach.

Najwięcej substancji odżywczych mają świeże kolby kukurydzy. Najsmaczniejsze są jeśli wrzucimy je na ok. 10-15 min na wrzącą, lekko osoloną i ocukrzoną wodę. Zbyt długie gotowanie spowoduje, że nasiona staną się twarde. Wybierając kukurydzę należy zwracać uwagę  na jej wygląd, by nie kupić niesmacznej pastewnej. Kolby i ziarna kukurydzy cukrowej są znacznie mniejsze.

Na rynku oprócz świeżej kukurydzy w kolbach dostępna jest kukurydza pasteryzowana w puszkach. Doskonale nadaje się do sałatek!

Płatki kukurydziane. Mają nieco mniej wartości odżywczych niż świeża kukurydza, jednak nie tracą selenu.

W końcu docieramy do prażonej kukurydzy, czyli znanego wszystkich popcornu. Najzdrowszy popcorn to ten przyrządzany w domu. Ziarna najlepiej prażyć na patelni z niewielką ilością oleju kukurydzianego lub w mikrofali bez dodatku tłuszczu.

Pamiętajmy, więc że najzdrowsze są świeże kolby kukurydzy, ale również w jej przetworach znajdują się cenne składniki odżywcze, a nawet lecznicze, chroniące organizm przed różnymi schorzeniami.

Zobacz również:

  1. Rodzaje orzechów
  2. Dlaczego warto jeść orzechy?
  3. Słowniczek przypraw
  4. Rodzaje makaronów



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.