Ziarna kukurydzy są źródłem witamin z grupy B, oprócz tego zawierają trochę fosforu oraz żelaza. Szczególną wartość odżywczą kukurydzy przypisuje się obecności potasu oraz przeciwutleniaczy, jak witamina E czy selen. Jest to zestaw wyjątkowy, gdyż selen ułatwia wchłanianie i wzmaga działanie witaminy E.
Należy pamiętać, że zawartość selenu i innych składników kukurydzy uzależnione są od jej odmiany i warunków klimatycznych, w jakich rośnie.
Co zatem oprócz smacznego posiłku możemy zyskać jedząc kukurydzę??
- Za sprawą selenu zmniejsza się ryzyko zachorowań na nowotwory. Dostarczając organizmowi nawet niewielkie dawki tego pierwiastka dziennie chronimy nasz organizm przed wieloma chorobami nowotworowymi. Zdaniem naukowców, selen, zwłaszcza w połączeniu z witaminą E, zapobiega aż 10 typom nowotworów, wśród nich tym najczęściej występującym, tj. piersi, płuc, odbytu, prostaty. Selen ponadto chroni przed zaćmą oraz zwyrodnieniem plamki żółtej. Reguluje również pracę tarczycy.
- Działanie witaminy E zawartej w kukurydzy pozwala przedłużyć młodość. Witamina E, czyli znany przeciwutleniacz, zapobiega powstawaniu zmarszczek, dzięki czemu pomaga w zachowaniu jędrnej skóry.
- Wzmacnia serce za sprawą potasu. Badania wykazały, że osoby których posiłki zawierają duże ilości tego pierwiastka, mają niższe ciśnienie krwi, prawidłowy rytm serca, mniejsze jest też ryzyko udaru mózgu.
Jaką kukurydzę powinniśmy wybierać?
Substancje o których mowa wyżej znajdują się we wszystkich kukurydzianych produktach, jednak w różnych ilościach.
Najwięcej substancji odżywczych mają świeże kolby kukurydzy. Najsmaczniejsze są jeśli wrzucimy je na ok. 10-15 min na wrzącą, lekko osoloną i ocukrzoną wodę. Zbyt długie gotowanie spowoduje, że nasiona staną się twarde. Wybierając kukurydzę należy zwracać uwagę na jej wygląd, by nie kupić niesmacznej pastewnej. Kolby i ziarna kukurydzy cukrowej są znacznie mniejsze.
Na rynku oprócz świeżej kukurydzy w kolbach dostępna jest kukurydza pasteryzowana w puszkach. Doskonale nadaje się do sałatek!
Płatki kukurydziane. Mają nieco mniej wartości odżywczych niż świeża kukurydza, jednak nie tracą selenu.
W końcu docieramy do prażonej kukurydzy, czyli znanego wszystkich popcornu. Najzdrowszy popcorn to ten przyrządzany w domu. Ziarna najlepiej prażyć na patelni z niewielką ilością oleju kukurydzianego lub w mikrofali bez dodatku tłuszczu.
Pamiętajmy, więc że najzdrowsze są świeże kolby kukurydzy, ale również w jej przetworach znajdują się cenne składniki odżywcze, a nawet lecznicze, chroniące organizm przed różnymi schorzeniami.