Odchudzające smoothie z octem jabłkowym
Ocet jabłkowy powstaje w procesie fermentacji owoców, podczas której węglowodany przekształcane są w alkohol, który następnie fermentuje do postaci kwasu. Do dobroczynnego działania tej niezwykłej mikstury można zaliczyć udział w obniżeniu poziomu cukru we krwi, regulacji ciśnienia i metabolizmu trójglicerydów. Wydłuża uczucie sytości po posiłku i ogranicza wchłanianie cholesterolu. Jest naturalnym probiotykiem i pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Gdyby nie nauka, uważalibyśmy go za magiczny eliksir!
Jednym ze smaczniejszych sposobów na spożycie octu jabłkowego jest przygotowanie z niego pysznego, odchudzającego smoothie. Jest słodkie i sycące, więc pomoże zaspokoić potrzebę na coś pysznego podczas zmagań z noworocznymi postanowieniami i pomoże w walce o fit sylwetkę!
– 120 ml soku z ananasa,
– banan,
– połowa mango,
– kiwi,
– łyżka octu jabłkowego.
Przygotowanie:
Owoce zblendować razem z sokiem. Dodać łyżkę octu jabłkowego. Zamiast świeżego mango można wykorzystać dostępny w sklepach sok ananasowy z przecierem mango (proporcje w gotowym produkcie to 60 % soku i 40% przecieru z mango). Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.
Warto zaopatrzyć się w ekologiczny ocet wysokiej jakości, czyli niepasteryzowany, niefiltrowany, bez konserwantów i naturalnie mętny. Najlepiej z etykietą BIO.
Czy stosujecie w Waszej kuchni ocet jabłkowy?